Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flicka nära dö av populär nätdrog

En 18-årig flicka från Stockholm fick livshotande skador efter att ha tagit den lagliga nätdrogen mefedron natten till lördagen.
Händelsen skedde två dagar innan drogen blir olaglig att sälja.

Den skaldjursdoftande drogen mefedron har blivit mycket populär bland unga under hösten. Helt lagligt har man kunnat köpa drogen på internetsajter. Mefedronet ger både välbefinnande som amfetamin och välbehag som ecstasy – men det finns risker.

En 18-årig flicka i södra Stockholm var nära att dö under natten till lördagen när hon plötsligt krampade och slutade andas efter att ha tagit preparatet tillsammans med hasch.

Hennes kamrater försökte desperat rädda henne och påbörjade hjärt- och lungräddning. Men när ambulansen förde henne till sjukhus kunde hon fortfarande inte andas själv, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Flickan vårdades under lördagen på Karolinska sjukhuset i Huddinge med livshotande skador, uppgav sjukhusets presstjänst.

På Maria ungdom tar man, enligt överläkaren Stefan Sparring, emot flera fall i veckan.

– Vi har känt till den sedan i våras med några enstaka fall, men nu i höst har det fullständigt exploderat, säger han och varnar för preparatet.

– I överdoser finns det risker för hjärt- och kärlkomplikationer och kramper. Vi ser också att det ger ett snabbt och starkt beroende.

Mefedron säljs helt oreglerat på internetsajter och kallas även bland annat för krabba eller fisk på grund av sin fiskdoft.

Under måndagen klassar regeringen ämnet som hälsofarlig vara, vilket innebär att det är förbjudet att hantera ämnet, men inte att konsumera det.

En anledning till hajpen kring mefedron kan vara att de uppmärksammade nätdrogerna DXM och Fenazepram narkotikaklassades under hösten. Efter det har de i princip försvunnit helt och ersatts av bland annat mefedron, eftersom sajterna hela tiden försöker hålla sig på rätt sida av lagen.

Enligt Stefan Sparring lockar nätdrogerna nya grupper.

– Det handlar om ungdomar som inte är ute och festar, utan som snarare är ensamvargar utan socialt nätverk, ofta med svår adhd eller Aspergers. Förr kunde inte de köpa droger eftersom de saknade kontakter, men nu köper de på nätet.