Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flickan bakom stiftelsen – höftopererade Celina: "Helst tränar jag agility med min hund"

Celina Frans har gått igenom flera komplicerade operationer. När hon föddes var båda höfterna ur led, vilket brukar upptäckas under en vanlig rutinkontroll, men för Celinas del tog det fyra år innan läkarna löste gåtan.
– Det går bra. Egentligen har jag inte problem med något, säger den tappra elvaåringen.

Annons

Hon har en okuvlig vilja och obegränsat med energi. Elvaåringens huvud är också fullt av framtidsdrömmar. Medan Celinas föräldrar Tom och Charlotte vittnar om att livet emellanåt inte är allt för enkelt, så vägrar Celina identifiera sig med sina fysiska begränsningar.

– Helst tränar jag agility med min och farmors hund, Lucas. Jag rider också och gör allt som mina kompisar gör, men ibland får jag stanna för att jag blir trött och då väntar de på mig, säger hon.

Celina ska troligen bli veterinär när hon blir stor. Hon och kompisen Sanna planerar också bosätta sig på en stor gård tillsammans med hästarna, hundarna, katterna och minigrisen de ska skaffa, och sköldpaddan, förstås.

– Nyss hittade Celina ett hus på Alnö som hon ville köpa. Hon gjorde en ekonomisk plan som innehöll allt från lån, till kostnader för foder till djuren, berättar Celinas mamma Charlotte Frans.

Efter den första höftoperationen fick Celina utstå svåra smärtor, man tvingades kapa lårbenen och efter operationen placerades hon i en gipsskena för att sedan tillbringa den efterföljande sommaren i rullstol.

Läs även: Celina kan gå igen

Ett par år senare var det dags igen. Då var det bäckenbenet som behövde läggas tillrätta för att ingreppet skulle leda till ett så hållbart resultat som möjligt. Sannolikt väntar ytterligare en operation så småningom, men den får vänta tills Celina har växt färdigt.

ST har berättat om Celina Frans i flera artiklar tidigare och efter att hennes situation hade uppmärksammats 2010 inrättades en sommarfond i hennes namn. Den hette Gatufestens sommarfond och blev starktskottet för Göran Melins insamlingsstiftelse. Stiftelsen finansieras genom donationer och syftet är att stötta barn och ungdomar som har det jobbigt på olika sätt.

Läs även: Fond i Celina Frans namn

Tom och Charlotte Frans har ofta känt sorg över allt som dottern har tvingats gå igenom, inte minst med tanke på de enkla åtgärderna som hade blivit aktuella om höftledsluxationen hade upptäckts i tid.

I flera år försökte Tom och Charlotte få läkarna på vårdcentralen att ta Celinas problem på allvar. Hon hade en kraftig svank och vaggande gång och hade svårt för att klättra och göra en del rörelser som andra jämnåriga klarade av.

– Det har känts så onödigt, men när vi är ledsna är det Celina som peppar oss. Och eftersom hon anpassar sig så måste vi göra det också, säger Charlotte Frans.

Och Celina anpassar sig.

– Fast att klippa tånaglarna är lite besvärligt, säger hon.