Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flickan skulle byta behandlingshem – knöt ihop lakan och rymde från femte våningen

Socialnämnden i Sundsvall ville ha hjälp av polisen med handräckning.
Men efter att flickan rymt – genom att ha knutit ihop lakan och klättrat ut från femte våningen – hålls de nu som ansvariga för det undermåliga genomförandet.
Det fastslår JO.

Annons

Det var 2014 som det komplicerade ärendet inleddes.

Socialnämnden i Sundsvall skickade en handräckningsbegäran till polisen i Norrköping om en flicka som man var rädd skulle bli hotfull och kunde avvika, i samband med att hon skulle flyttas från ett behandlingshem i Norrköping, till Sollefteå.

Flickan rymde också i samband med det.

Läs också: Socialnämnden i Sundsvall har gått back – i 21 av de senaste 25 åren

Polisen fick dagen efter ett tips om en påverkad kvinna. När de tog sig dit visade det sig vara flickan. Hon släpptes, men redan dagen efter greps hon påverkad av narkotiska tabletter. Inte vid något av tillfällena uppmärksammades poliserna på att det fanns en begäran om handräckning.

När flickan sedan skulle plockas på en angiven adress just för transporteringen, var hon inte där. Socialtjänsten i Sundsvall meddelades via röstbrevlåda, men de hörde inte av sig tillbaka till polisen, som lämnade ärendet.

Läs också: Chefskarusell har påverkat socialtjänstens ekonomi

Drygt ett par veckor senare greps flickan för stöld. Då var hon efterlyst och skulle föras till Sollefteå.

Tillfälligt skulle hon bo en natt på hotell, men rymde genom att knyta ihop lakan och klättra genom fönstret – från femte våningen.

Polishundens spår hade försvunnit på parkeringen och polisen misstänkte därför att hon flytt i en bil.

Månaden efter återvände hon själv till sitt tidigare boende i Norrköping, för att sedan tvångsförflyttas till Sollefteå.

Nu bedöms det av JO (Justitieombudsmannen) att socialnämnden i Sundsvall är skyldig för att ärendet inte sköttes bättre. De har ansvaret för henne även om polisen genomför handräckningen. Samtidigt medges att polisen i Norrköping behandlat ärendet bristfälligt.

Läs också: Else Ammor om socialnämndens underskott: "Måste hemtjänstpersonalen lära sig flyga?"

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!