Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flödande fantasi i förskolornas pepparkakshus

På måndagen var det dags igen, för vernissage av den årliga utställningen av pepparkakshus på biblioteket i Timrå. Färre än i fjol, men med en spännvidd i fantasin och uppfinningsrikedomen som hävdar sig väl jämfört med tidigare.

Det har varit svårt för många avdelningar att hinna med. Personalen får inte tid över, vilket är synd eftersom husen är ett fint exempel på samverkan i grupp mellan barnen och personalen.

Det säger Therese Erixon, barnbibliotekarie som hållit i arrangemanget under flera år.

Vi har delat ut presentkort tidigare till de avdelningar som anmält intresse. En 100-lapp per avdelning som de kunnat köpa färdig deg, lite godis för dekorationer och annat material för, men det verkar som om det är tiden som fattas numera.

Fem fina anläggningar har det i alla fall blivit. Vi vandrar motsols och hittar Noten på Älvstranden som har gjort en hel by, sjudande av aktiviteter. Tomten tar sig fram per bockdragen släde medan barnen åker skidor eller skrinnar på den spegelblanka sjöisen.

Från Notens by tar sig betraktaren till en skulptur som är en ljuslykta i en variant av kakmosaik där varje barn bidrar med en del.

I lyktans sken hittar man till Tallnäs där Rödluvan visar hur det grå till när man läser sagor på sin avdelning. Blir man då godissugen får man paddla till nästa bord med hjälp av Flotten på Bäckmon som ordnat ett godishus som fullständigt badar i karameller.

Törstig av alla karameller har man sån tur att det ligger en oas inom räckhåll i en spansk eller Nordafrikansk miljö där ett skimrande slott reser sig ur sanden under oasens vajande palm, med en riddarborg intill som ansvarar för säkerheten i omgivningen.

Den som önskar sig en mer fridfull avslutning inför julen, kan göra resan medsols mellan skapelserna och börja med riddarna och prinsessorna avsluta i tomtens släde i Notens by.