Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygangrepp, vägbomber och en otrygg vardag väntar – stoppa utvisningarna av afghanska barnfamiljer

Asylsökande barn på hemväg från skoldagen med väskor och ryggsäckar ger sken av att allt är normalt. Vi ser dem i Ådalens alla samhällen där asylsökande bor. Men för många har den skenbara normaliteten redan upphört. De som kom till Sverige hösten 2015 nås nu av Migrationsverkets avslag.

Ensamkommande afghanska ungdomar har lyckats skapa opinion för sin sak. Mindre uppmärksammat är att nu också afghanska barnfamiljer nås av utvisningsbeslut.Många är hazarer som redan levt i flyktingskap i Iran. Besluten innebär att de ska resa till Afghanistan, ett land som barnen aldrig sett. I dag präglas det av tilltagande våld. Amnesty har krävt ett stopp för avvisningar till Afghanistan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I Västernorrland finns cirka 1 200 asylsökande afghanska medborgare som lever i familjer. I en grupp jag lärt känna har två familjer som fått uppehållstillstånd. Sju familjer har fått avslag. Många väntar på beslut.

En trebarnsfamilj, som fått avslag i Migrationsöverdomstolen föreslås resa till provinsen Daikundi där föräldrarna föddes, men aldrig levt som vuxna. I ett beslut från oktober 2016 sägs att Daikundi är en provins med få säkerhetsincidenter där familjen bör kunna etablera sig. Det beskrivs som ett återvändande.

Migrationsverket genomförde under våren 2017 en utredningsresa för att inhämta information om säkerhetsläget. I en följande rapport preciseras graden av våld i Afghanistans provinser. Flygangreppen har ökat och fler civila dödsoffer krävs av så kallade ”improvised explosive devices”, vägbomber, som detonerar när fordon eller fotgängare passerar. Här sägs tydligt att säkerhetsläget i Daikundi försämrats.

Den fråga som bör ställas efter dessa alarm är om någon överhuvudtaget ska utvisas till Afghanistan. Vare sig det gäller unga män, kvinnor, familjefäder, hustrur, döttrar, skolpojkar eller spädbarn.

Det förvärrade läget i Afghanistan har uppmärksammats i en rad officiella uttalanden:

■ Afghanistans flyktingministrar vädjade i juni till Sverige och EU att stoppa utvisningarna. Det saknas resurser för ett humant mottagande.

■ Amnesty International uppmanar alla europeiska länder att hejda de ökande utvisningarna i rapporten ”Forced Back to Danger”. Afghaner utvisas till ett land som blivit mycket farligare än det de lämnade, sägs det.

■ Internationella Röda Kors-kommittén, ICRC, har beslutat att kraftigt begränsa sin verksamhet i landet på grund av tilltagande våld och kriminalitet.

■ Svenska UD avråder alla svenskar från att resa till Afghanistan. Informationen är begriplig för envar.

Den fråga som bör ställas efter dessa alarm är om någon överhuvudtaget ska utvisas till Afghanistan. Vare sig det gäller unga män, kvinnor, familjefäder, hustrur, döttrar, skolpojkar eller spädbarn.

Migrationsverkets rapport nämner tre attacker i Kabul under 2016 och två i augusti 2017, riktade mot shiamuslimer och moskéer i Kabul och Herat. Till de hazariska familjernas sammantagna utsatthet kommer nu det allvarliga säkerhetsläget i landet.Många innevånare i Ådalen har gett de asylsökande ett engagerat mottagande.Att bjuda in till matlag, syjuntor, språkträning, läxhjälp och fisketurer står i vår makt. Men hur ska vi, som har svenska medborgarskap och rättigheter, förhålla oss till de utvisningsbeslut som nu når de afghanska familjerna?

De finns än så länge mitt ibland oss, men står sannolikt i tur att motas bort. Vill vi bevittna detta?

Det utvisningsstopp som Amnesty och allt fler svenska politiker begär är högst rimligt. Migrationsverket bör kunna ta konsekvenserna av sitt eget ställningstagande angående säkerhetsläget i Afghanistan.

Afghanska barn har i Sverige fått rätt till skolundervisning. Skolan ska förbereda för livet, hur och var det än ska levas. Den rättigheten bör säkras.

Margareta Klingberg

Bildkonstnär

Läs även:

En vädjan om stopp för utvisningar av ensamkommande barn och unga

Sofia Mirjamsdotter: Låt de afghanska ungdomarna få stanna i Sverige

Underlätta utvisning av dömda brottslingar men värna samtidigt rättssäkerheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel