Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplatsen kan expandera med andra verksamheter

Luftfartsverket på Härnösands Sundsvalls flygplats i Timrå jobbar för nya inkomster. Det handlar om reklam, utbildningar, konferenser och event.

Flygplatschefen Bengt-Ove Lindgren konstaterar att det är en tuff verklighet och att det är viktigt för verksamheten att hitta nya möjligheter. Han är säker på att inkomsterna under 2009 kommer att minska. Sett till enbart driftkostnaden så har flygplatsen under senare vänt en förlust till vinst.

Orsaken är att vi har strukturerat upp verksamheten, säger han.

Men när amorteringar och räntor för fastigheterna räknas med så blir det ett underskott. Bengt-Ove Lindgren har tidigare varit chef på flygplatsen i Umeå. Där var han med att starta upp en kommersiell verksamhet vid sidan av flyget som gick med vinst.

Vi hade 200 företagskunder i Västerbotten. Det handlade om att fylla på sprinklar, hjälpa företag med systematiskt brandskyddsarbete, hjälpa företag när det handlar om säkerhetsfrågor och så vidare.

Detta tänker han att även flygplatsen i Midlanda ska kunna erbjuda. Och då vänder man sig till mindre företag som inte själva har resurser för kompetensområdena. Men samtidigt ska det erbjudas utbildningar i självskydd, brand, utrymning, första hjälpen, hjärt- och lungräddning med tekniska hjälpmedel. Kompetens som finns på flygplatsen.

När det gäller reklamverksamheten så har man redan kommit igång. Den sköts centralt men Luftfartsverket erbjuder lokala marknadsföringslösningar liksom risktäckande. Något som Bengt-Ove Lindgren tycker har utvecklats bra.

Han anser också att lokalerna är bra lämpade för konferenser och olika typer av event. Förutom restaurangen konstaterar han att lokalerna i den tidigare konsthallen ska fungera bra.

Här skulle det kunna arrangeras kickoff, fester av olika slag och vi har faktiskt en bokning på 100 personer som ska hit inom kort.

När det gäller flygtrafiken så är priserna för start och landning reglerade. Vilket i praktiken betyder att mindre plan ger mindre inkomster. Det finns dessutom exempel där det kan gå fyra mindre plan som totalt tar lika många passagerare som ett stort och det enda stora planet ger en bättre inkomst.

Något som innebär att det kan vara svårt att budgetera verksamheten om ett bolag ändrar storleken på sina plan under året. Genom att kunna hitta fler kommersiella områden så är målsättningen förutom att öka vinsten också att skapa bättre förutsättningar för svängningar som kommer i konjekturer eller andra yttre orsaker som kan påverka flygtrafiken.