Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flykting för sin kristna tros skull

Många flyktingar i Sverige kommer från sådana länder, där det finns en extrem förföljelse av de kristna.

Biskop Eva Nordung Byström tog i debattinlägget "Migrationsverket måste ta tro på allvar – stora brister i bedömningen av konvertiter" upp en allvarlig aktuell fråga om migranter, som har blivit kristna här i Sverige och vars tro Migrationsverket måste ta på allvar i bedömningar.

Men det gäller även sådana kristna migranter, som flyr till Sverige, eftersom de är allvarligt förföljda i sitt hemland. Man borde inte skicka dem tillbaka till sina hemländer, där de säkert blir förföljda och eventuellt dödade.

Organisationen Open Doors sammanställer varje år listan (World Watch List, WWL) över de 50 länder där man extremt, mycket allvarligt eller allvarligt förföljer de kristna. Extrem förföljelse av de kristna sker i Nordkorea, Afghanistan, Somalia, Libyen, Pakistan, Sudan, Eritrea, Jemen, Iran och Indien samt mycket allvarlig förföljelse till exempel i Syrien, Irak, Saudiarabien och Egypten.

Antalet förföljda kristna i världen är mycket stort, mycket över 245 miljoner. I de länder där kristna förföljs är de nästan alltid i minoritet. I de 50 länder, som Open Doors listar (WWL), är den totala befolkningen 5,07 miljarder. Av dem är antalet kristna cirka 736 miljoner (14,5 procent). Av dessa 736 miljoner kristna anses fler än 245 miljoner (33,3 procent) vara utsatta för allvarlig, mycket allvarlig eller extrem grad av förföljelse. Men antalet förföljda kristna i världen är dock större, eftersom man förföljer de kristna även i andra länder än i listans 50 länder.

Man har försökt uppskatta, hur många kristna som dödas för sin tro varje år. Vissa organisationer uppger så höga siffror som 100000 per år eller att ”en kristen dödas var femte minut”. Open Doors lista (WWL) anger lägre siffror, men mörkertalet kan vara stort. År 2018 attackerades 1847 kristna kyrkor i världen enl. WWL. Det är allvarligt.

Biskop Eva har säkert rätt, när hon skriver, att en kristen konvertit som skickas till Afghanistan eller Iran och som vill leva efter sin kristna övertygelse löper tveklöst risk för förföljelse, eftersom man i dessa länder extremt förföljer de kristna.

Hur kan man då få bättring i denna allvarliga förföljelsefråga. Olika kyrkor i Sverige och världen borde tillsammans samtala om detta och vidta åtgärder. Talade för ett par år sedan med svensk kat. biskop, kardinal Anders Arborelius om denna sak. Han nämnde att några katolska präster hade just då blivit dödade tydligen i Mellanöstern. Jag tog upp frågan, om påven kunde påverka mot förföljelser till exempel i Egypten (han gjorde just då en resa dit).

Biskop Eva visar oss vägen. Bön och handling.

Ossi Kettunen, präst (em), Härnösand

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel