Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingarna som vägrade kliva av bussen: "Vi vill be svenska folket om ursäkt"

Flyktingarna som vägrade stiga av bussen i Sundsvall är ångerfulla.
Allt berodde på en rad missförstånd.
– Vi vill be det svenska folket så hemskt mycket om ursäkt, säger de.

I helgen körde Migrationsverket en buss med 25 flyktingar från Skåne till Sundsvall.

De skulle placeras på asylboendena i Viskan eller på Åstön.

När bussen kom fram vägrade flyktingarna att stiga av. Enligt Migrationsverket ville de vända tillbaka till Malmö, eftersom Viskans och Åstöns boenden är för ensliga och för långt från en stad.

Läs också: Migrationsverket har fattat beslut – bussen går till Viskan

Men när ST besöker flyktingarna på asylboendet i Viskan nästa dag, ger de en annan version av varför de till en början inte ville kliva av bussen. Allt berodde på missförstånd och olika felaktiga besked om resans mål från Migrationsverkets personal.

– De sa att vi bara skulle vara på bussen i en timme och fyrtio minuter. När timmarna sedan gick började vi bli riktigt oroliga. Efter 15 timmar skulle vi plötsligt kliva av mitt ute i skogen, säger Abed Alraham Abokaff från Syrien.

Han kom till Sverige för att han ville bo nära sin två barn på Öland, och han trodde att det var åt det hållet bussen skulle. Men efter 15 timmar kunde han lika gärna ha varit i ett annat land.

– Hade jag vetat det hade jag så klart inte klivit på bussen utan väntat på ett alternativt boende närmare Öland.

Resten av flyktingarna har liknande historier. När de åkte iväg med bussen fick de veta att de skulle köras till ett asylboende norrut i max ett par eller tre timmar.

– Jag åkte med för att komma närmare min sjuka pappa i Oskarshamn och blev rejält överraskad när bussen bara fortsatte och fortsatte, säger Azad Killcymia, kurdisk journalist från Syrien.

Busschauffören ville inte säga vart de var på väg och efter några timmar förklarade Migrationsverkets anställda på bussen att destinationen var ännu längre norrut.

När de till slut stannade i Viskan var stämningen upprörd. Flyktingarna var hungriga och trötta och hade ingen aning om var de befann sig.

– Vi ville inte tillbaka till Malmö utan till våra ursprungliga destinationer. Jag hade ju till exempel fått veta att jag skulle till min pappa i Oskarshamn, säger Azad Killcymia.

– Jag trodde jag skulle komma närmare mina barn på Öland. Nu kom jag ju bara mycket längre bort, säger Abed Alraham Abokaff.

Till slut, efter en vända till Sundsvall och tillbaka till Viskan igen, gick 18 av flyktingarna med på att stiga av bussen. De hade gärna rest tillbaka men var för trötta och hade inte pengar till tågbiljetter. De som hade det, sju personer, tog tåget söderut i stället.

Flyktingarna är besvikna över rapporteringen i medierna som de tycker ger en bild av att de bara är kräsna och inte tycker att Viskan är tillräckligt fint för dem. En svensk spottade på bussen när de inte ville gå av i Sundsvall och då förstod de inte alls varför.

De vill be om ursäkt till alla svenskar för att det uppfattades som att de var otacksamma. Men de är inte besvikna på Sverige.

– Det är jättevackert här och Sverige är ett fantastiskt bra land. Vi är mycket tacksamma mot svenska folket och den svenska staten, säger Abed Alraham Abokaff.

– Det är ett bra folk och ett bra land som ställer upp och tar emot oss när andra länder stänger sina gränser, säger Azad Killcymia.

På Migrationsverket vet man inte varför flyktingarna fick fel information om var bussen skulle. Men enhetschefen Marlene Westberg förklarar att situationen i Malmö och Skåne är kaotisk. Mängder av flyktingar bussas helt tiden i väg till olika asylboenden över hela landet.

– Det är ett mycket ansträngt läge på grund av alla människor som kommer. Det kan vara så, särskilt under helgerna, att slutdestinationen inte ens är klar när bussen ger sig av, säger Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst.

Läs också Sofia Mirjamsdotters ledare: Inte naivt att stå upp för de mänskliga rättigheterna

Läs även: Historisk insamling för flyktingar