Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingboende öppnar i polishuset: "30 personer ska kunna bo där"

Polisstationen ska bort och restaurangen har flyttat tvärs över gatan.
Nu blir det ensamkommande flyktingbarn som flyttar in i polishuset.
– Det blir på våning ett och två, säger Per-Arne Frisk.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Till Timrå kommun har Migrationsverket i dagsläget anvisat 117 ensamkommande flyktingbarn. Av dessa finns 74 inom kommunen och resten är utplacerade runt om i landet. Något som ställer till problem för både socialarbetare och barnen själva och därför finns det en klart uttalad strategi.

– Det handlar om att ta hem alla så fort som möjligt.

Det säger Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden, om flyktingbarnen som ska tillbaka hem till Timrå. Men det har visat sig vara lite svårare än man först tänkt sig och socialförvaltningens chef, Ingeborg Melin, har tidigare förklarat att det måste till en ny utredning för flytten tillbaka.

Läs mer om det här

För att klara av att ta emot alla ensamkommande flyktingbarn så har man dammsugit kommunen på tänkbara platser för att hitta boenden. Det senaste är polishuset där hammarslagen fortfarande ekar under ombyggnaden. Men de första flyktingbarnen har redan flyttat in.

– Det är elva där nu men vi har avtal så att 30 ska kunna bo där när det är klart, säger Per-Arne Frisk.

Läs mer om polisstationens nedläggning här

Boendet heter Köpmangården och tillsammans med Vivansborg, Hamsta och Vivstagården som boendet på Vivstavarvs herrgård kallas så har Timrå kommun ordnat med plats för alla barn som nu finns i kommunen. Då ska man även räkna med Ciceronen i Tallnäs där 15 flyktingbarn bor i nuläget.

Läs om boendet på Hamsta här

Läs mer om boendena här

Men det behövs fler boenden. Enligt Per-Arne Frisk handlar det om någonstans mellan 30 och 40 platser till som behövs i Timrå kommun. På modulboendet i Bergeforsen finns det 18 platser men när det kommer att tas i bruk är oklart.

Läs om modulboendet i Bergeforsen här

– Först och främst måste vi få tag på personal. Det kan starta i morgon men jag kan inte säga när det sker med säkerhet.