Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingboendet dröjer på Åstön

I december blev det klart att den gamla militärförläggningen på Åstön ska bli ett tillfäll­igt flyktingboende med 160 platser. Men än har inga avtal skrivits.

– Vi har ännu inte varit där och besiktigat anläggningen för att se om den uppfyller kraven, säger Tobias Brännlund, biträdande enhetschef för mottagningsenheten vid Migrationsverket i Sundsvall.

Det kommer att ske någon gång i januari/februari. Nyligen protesterade flyktingar som bussats från Malmö upp till Grytans flyktingförläggning mot att de placerades långt från civilisationen.

På Åkerö, där den gamla militärförläggningen ligger på Åstön, är det långt till närmaste affär i Söråker och det kommunikationerna är begränsade.

Är du orolig för att det ska uppstå en liknande situation som den i Östersund?

– Det kan jag inte svara på i och med att vi inte har följt upp anläggningen på Åstön och gjort en riktig besiktning än. Vi måste se hur det ser ut med kommunikationer, boende och miljö för att få en helhetsbedömning. Men vi måste alltid vara tydliga med information om hur det ser ut, vad de har för möjligheter och att detta är ett erbjudande om sängplatser, säger Tobias Brännlund.

– Det är stor brist på lägenheter, det är därför vi är tvungna att göra direktupphandlingar med de här tillfälliga anläggningarna, säger han.