Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingläget i länet ännu mer kritiskt – trots färre som söker asyl

Lägesbilden kring länets flyktingsituation är värre nu än för bara ett par veckor sedan.
Det visar Länsstyrelsens nya rapport.

Annons

Socialtjänst, överförmyndare och skolan sliter hårt just nu. Enligt Länsstyrelsens färska rapport är det de tre områdena som drabbas mest. Den samlade bedömningen kring läget bedöms som att flyktingkatastrofen ligger på gränsen till allvarlig påverkan. För socialtjänst bedöms läget nu vara kritiskt.

– Trots att det kommer färre asylsökande till Sverige så märks det inte här i Västernorrland och belastningen har inte minskat alls, säger Anneli von Wachenfeldt, integrationsutvecklare.

Något som Anneli von Wachenfeldt också säger är oroande är det faktum att det om bara några månader är semestertider.

– Det skapar ju oroligheter innan man vet hur man ska lösa allt och så, säger hon.

Läget kring boenden är även det fortfarande akut. Och arbetet kring att hitta ytterligare så kallade anläggningsboenden pågår för fullt.

Men hur många som kan tänkas komma till länet är helt oklart.

– Det är skrivet i stjärnorna helt och hållet. Det finns ingen som vet och vi kan inte ens gissa. Men för alla som jobbar under denna ständiga press och höga arbetsbelastning hoppas jag att det släpper något snart, säger Anneli von Wachenfeldt.

Enligt den prognos som finns väntas ändå belastningen släppa så småningom. Om inget akut händer alltså.

– I mitten av januari borde det börja bli bättre. Men det förutsätter att det inte händer något, som att vi behöver flytta om människor från andra asylboenden i landet och så vidare, säger Anneli von Wachenfeldt.