Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingströmmen prövar Sveriges krisberedskap

/
  • På Nobelberget i Stockholm jobbar ideella krafter med akut flyktingmottagning och erbjuder tillfälliga sovplatser.

Att regeringen kallar till extrainsatt presskonferens en lördag klockan 17 hör inte till vanligheterna. Att migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets GD Anders Danielsson i lördags gjorde just detta säger kanske mer om omfattningen på den kris som nu råder än vad de faktiskt sa, för presskonferensen innehöll inte några direkta, konkreta nyheter.

Annons

Snarare var presskonferensen en uppmaning till allmän samling, som riktades kanske främst till landets myndigheter och kommuner.

Danielsson sa att befintliga system för mottagande "börjar närma sig vägs ände". I praktiken betyder det att antalet boendeplatser helt enkelt håller på att ta slut. Det är svårt att ordna tak över huvudet åt alla de mellan 1000 och 1500 personer som kommer till Sverige dagligen.

Kommunerna uppmanas nu att finkamma alla fastigheter och även ta fram evakueringsboenden, alltså tillfälliga lösningar i form av sovplatser i gymnastiksalar och liknande lokaler. De uppmanas också att ta sitt ansvar för de i dagsläget 10000 personer som fått uppehållstillstånd men som fortfarande befinner sig i olika asylboenden.

Johansson tryckte också på vikten av alla ideella insatser som görs, och klart är att utan alla frivilliga som de senaste veckorna arbetat dygnet runt med mottagning av flyktingar och insamling av kläder och pengar så hade vi sett ett kaos utan dess like.

Oron sprider sig i landet, allt fler talar om att situationen är ohållbar och att det nuvarande flyktingmottagandet hotar välfärden.

Saken är det att det finns få alternativ till att akut ta hand om dem som lyckas ta sig in i Sverige. Taggtråd vid gränsen är inte en lösning, även om andra länder i Europa tycks tro det. Rätten att söka asyl är lagstadgad och finns nedskriven i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Vi måste helt enkelt lösa situationen, och inte heller fanns något i det Johansson sa som antyder att vi inte kommer att göra det. Men det betyder inte att det kommer att vara lätt.

Vi kanske måste vänja oss vid att standarden i mottagandet under en tid kommer att hålla betydligt lägre standard än önskvärt. Finns det inte bostäder så finns det inte. 75000 platser i modulhus kommer att byggas, men migrationsministern kunde inte uppge någon tidsplan för när dessa kommer att stå färdiga.

De frivilliga insatserna kommer att behövas under lång tid framöver när det gäller det mest akuta mottagandet. Civilsamhället gör en oerhört viktig insats och har visat att när det verkligen gäller så finns det resurser, då kavlar svensken upp ärmarna och hjälper till. Det är vackert att se.

Sverige är ett rikt land, med som Johansson uttryckte det "starka offentliga strukturer". De bågnar under trycket, men det ska till något betydligt allvarligare än det vi ser nu för att de ska rasa. Troligare är att vi kommer att gå stärkta ur denna kris.

Annons