Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyr fyrverkerierna i Sundsvall för nyår på Arlanda

Fyrverkerifritt på Arlanda.
Det får Berndt Östlund och Kerstin Sjöstrand från Sundsvall att ta bilen 35 mil söderut med sin hund Stella för att fira nyårsafton.
– Där får vi det lugnt och skönt, säger Berndt Östlund.

Ett nytt år stundar och för att fira in det skjuts det upp fyrverkerier. Uppskattat hos många, men inte för skotträdda hundar och deras ägare.

Några som inte alls njuter av att fira in det nya året med fyrverkerier är hundägarna Berndt Östlund och sambon Kerstin Sjöstrand som under fyra år haft staffordshire bullterrien Stella. Varje nyår har varit jobbiga och svåra timmar för henne.

– Så fort det börjat smälla blir hon orolig och börjar springa omkring och hyperventilera. Nyårsafton för oss är inte något man går och längtar till, snarare gruvar vi oss, säger Berndt Östlund.

Tipsen och förslagen är många om hur man bäst får sin hund lugn under dessa stunder. Men inget har bitit på Stella.

– Vi har prövat allt från att ignorera henne till att höja ljudet på tv och radion, men inget av det fungerar. Lugnande medel vill vi inte pröva på henne.

De hade förberett sig för ännu en jobbig nyårsafton. Men i förra veckan såg Berndt en artikel på datorn där det stod att hundägare med skotträdda hundar kan fira nyår på Arlanda. Han ringde direkt.

– Vi hade ingen aning om att detta alternativ fanns. Vi trodde först att vi var lite sent ute, men vi fick tag på ett hotell som hade några platser kvar.

Att fira nyår på Arlanda har de inga problem med.

– Det blir en nyårssupé för oss och sedan blir det mys med Stella på rummet.

Problemet som det är för vissa hundägare med fyrverkerier vill Berndt Östlund se en lösning på.

– Det skulle vara bestämda platser och bestämda tidpunkter när man får skjuta upp fyrverkerier under nyårsafton. Hamnen skulle kunna vara ett bra ställe där de kunde samlas.

Arlanda har med sitt fyrverkeriförbud lockat till sig många hundägare. De flesta hotell omkring Arlanda har varit ute med erbjudande gällande speciella rum för hundar. Clarion Hotell är ett av hotellen som erbjuder plats för hundar och sina ägare. Det har varit ett hårt tryck på de hela 200 rum som de har erbjudit.

– Sedan vi började annonsera om detta inför förra nyårsaftonen, så har det varit ett stort intresse för de här rummen. De tog slut väldigt snabbt inför årets nyår, säger Jessica Norgren, hotellchef.

På Sundsvall-Timrå airport finns inget uttalat förbud mot fyrverkerier.

– Det är nog bara Arlanda som har det, vi har knappt någon flygtrafik under den natten, säger Jenny Jeppsson på Luftfartsverket i Sundsvall.