Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytt av rehabmedicin från Härnösand till Sundsvall splittrar Vänsterpartiet

De två ledande vänsterpartisterna Lars-Gunnar Hultin och Gunnar Fors kräver bättre beslutsunderlag innan landstinget går vidare med en eventuell flytt av Rehabmedicin från Härnösand till Sundsvall.
Men partiet är splittrat i frågan.

En konsekvensbeskrivning i ärendet presenteras på torsdagen i Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN). Vänsterpartiets gruppledare i landstinget Lars-Gunnar Hultin samt Gunnar Fors, båda från Ångermanland, skriver i en debattartikel att "precis som vid tidigare beslut om besparingspaket är risken stor att ett för snabbt beslut endast ger kortsiktiga effekter".

De skriver även att det inte går att lägga fram några förslag om stora strukturförändringar i Landstingsfullmäktige i februari och tar som exempel den konsekvensbeskrivning som presenteras i HSN om en avveckling/flytt av medicinskt rehab från Härnösand till Sundsvall.

Lars-Gunnar Hultin menar att det krävs en bättre delaktighet i beslutet både hos politiker och sjukvårdspersonal innan man kan gå vidare med de här idéerna, som enligt HSN:s ordförande skulle ge en årlig besparing på tio miljoner kronor.

Själv ser Hultin inga problem med att de skarpa besluten dröjer ytterligare ett tag.

– Men om vi skickar ut en signal till tusentals anställda att vi inte kommer ha en dialog så är den signalen betydligt allvarligare, säger Lars-Gunnar Hultin.

I HSN har Vänsterpartiet de två ledamöterna Annicka Burman och Kenneth Challis som båda kommer från Sundsvall.

Har ni olika åsikter i den här frågan?

– Annicka Burman tycker inte som oss, säger Hultin.

Och Kenneth Challis?

– Han är nog på samma linje, säger Hultin.

Hur ser du på att det är så här?

– Det är ett problem för partiet. Men vi vet att det är många partier som har de här problemen, säger Lars-Gunnar Hultin.

Kenneth Challis bekräftar att han inte riktigt håller med Lars-Gunnar Hultin.

– Vi har inte diskuterat den här frågan i botten och jag ställer mig tveksam till hans (läs Hultins) uttalanden, säger Challis

Samtidigt är det ingenting nytt att partiet är splittrat i landstingsfrågan.

– Men jag tror att det är bra för demokratin att man vågar stå upp för olika uppfattningar. Man ska försöka nå konsensus, men ibland går inte det, säger Challis.

Hur ser du på en eventuell flytt av rehabmedicin från Härnösand till Sundsvall?

– Man måste ibland ta lite skarpa beslut och det här är ett av dem. Man skulle väl spara tio miljoner per år och det är inte säkert att det blir sämre. Jag tror snarare att verksamheten kan bli bättre, säger Kenneth Challis.

Vi har utan att lyckas sökt en kommentar från Annicka Burman.