Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttar miljoner från skolans budget

Skolan i Timrå lyckas inte göra av med sina budgeterade pengar.
Därför flyttar man över miljoner till en annan verksamhet.
– Man blir fundersam, säger Tony Andersson (M).

Vid kommunfullmäktiges senaste möte så var delårsrapporten med helårsprognos ett av ärendena bland beslutspunkterna. Frågan handlade om hur ekonomin såg ut i de olika nämnderna och en av de som inte lyckats göra av med sina budgeterade miljoner är barn- och utbildningsnämnden.

– Vi hade bekymmer att göra av med pengarna eftersom vi inte fick tag i lärare att anställa, förklarade Krister Håkansson (V) ordförande i barn- och utbildningsnämnden, inför ledamöterna i fullmäktigesalen.

Totalt handlar det om två miljoner kronor som flyttas över till socialnämnden som dras med ekonomiproblem och ligger 2,5 miljoner back gentemot budget. Men att göra den förflyttningen anser Tony Andersson, oppositionsråd (M), är felaktigt. Han är kritisk till att barn- och utbildning ska, som han uttrycker det, spara två miljoner samtidigt som man ger frikort till socialnämnden att inte hålla sin budgetram.

– Det är våra elever som drabbas, sa han från sin plats i talarstolen.

Den kommentaren gillade inte Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden. Han menar att det inte alls är så att man slösar bort pengarna. Det handlar i stället om ändrade förutsättningar.

– Sitter ni och sover? Det vi begär pengar för är nya verksamheter som vi inte fått medel för tidigare, försvarade han budgetunderskottet med från talarstolen.

Krister Håkansson höll fast vid att det var bättre för alla att man kunde föra över pengar dit det behövs.

– Ska vi slösa bort pengarna i stället, undrade han.

När det gällde beslutet i ärendet så handlade det om fyra punkter att ta ställning till. Punkt ett och fyra var alla överrens om. Men punkt två, som handlade om att tillåta en negativ budgetavvikelse för socialnämnden, och punkt tre, som handlade om att redovisa en positiv budgetavvikelse på två miljoner koronor, så var det meningsskiljaktigheter. Beslutet klubbades men M, C, FP och KD reserverade sig mot beslutet.