Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttar Sverige in en varghybrid?

I mars gav Naturvårdsverket besked om att en "genetiskt värdefull varg" från den finsk/ryska populationen skulle flyttas till Örebro. Bilden på vargen publicerades och många undrade över den speciella färgen då den var helt gul. Detta leder till frågeställningen om det handlar om en varg – eller en så kallad varghybrid?

Vi har haft kontakt med forskare i Finland och Ryssland, bland annat professor Eirik Granqvist vid National Science Museum, Bangkok. Denne som får anses vara expert i däggdjurens jämförande anatomi är klar över sin åsikt: den gula färgen finns inte hos renrasiga vargar utan endast hos korsningar. Att med DNA fastställa om det är en hybrid eller ej, är inte möjligt. Vidare gör Kaarlo Nygren, före detta chef för viltforskningsstationen i Finska Karelen, gällande att skillnader i DNA mellan varg och varghybrid är ytterst små, och stödjer Eiriks påstående fullt ut.

Varghybriderna togs fram under Kalla krigets dagar. Kirovinstitutet korsade bland annat varg och Laika för den ryska gränsvakten. Korsningarna är vaksamma men skäller inte. Det finns alltså goda skäl att tro att den "genetiskt värdefulla vargen" vi talar om är en hybrid. Enligt Karlo Nygren som haft kontakt med Pjotr Danilov, chefen för den ryska vetenskapsakademis karelska forskningslaboratorium för zoologi i ryska Karelen, menar också att Eirik Granqvist har rätt. Att det rör sig om en av hybriderna från Kirovinstitutet.

Även om forskare vill hävda att de med DNA kan avgöra om vargar är renrasiga, är det en fråga om detta också gäller för varghybrider. Eirik menar att man för att vara säker måste ha god kännedom om de olika varianternas anatomi. Man måste undersöka öronens längd och form, noslängden, huvudets form samt kroppsformen, färgen på klorna samt tassarnas form, svanslängden med mera. Han menar att flera av de djur i Sverige som kallas vargar har för varghybriden typiska kännetecken.

Även om det i den svenska populationen finns renrasiga individer, ställer vi oss några frågor:

För det första om inavelsteorierna är så allvarliga som sagts?

Om det är varghybrider som springer omkring i de svenska skogarna, är det dessa som skall "rädda" en svensk vargstam?

Om det dessa internationellt erkända forskare säger om detta är korrekt, vilket skydd har dessa "vargar" i svensk och europeisk lagstiftning?

Peter Rönnqvist

Hängiven stövarägare och jägare

Jerry Jonsson

Hängiven stövarägare och jägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel