Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttkarusell när "integrationen" flyttar in – och checkar ut: "Det är väldigt konstigt"

För att bland annat få en bättre integration för eleverna inom SFI skulle vuxenutbildningen samlas i gemensamma lokaler vid sjukhuset.
Men när SFI lämnar Nacksta och flyttar in – då flyttar vård- och omsorgsutbildningen ut.
Och lärarfacken skakar på huvudet.

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet pekar på att ett av de tyngsta argumenten för att just flytta SFI (Svenska för invandrare) från Nackstaskolan till byggnaden Navigator vid sjukhuset, där vuxenutbildningen håller till, var att samla allt under ett tak och få en bättre integration för SFI-eleverna.

– Men nu ska vårdutbildningarna flytta ut ur lokalerna vid sjukhuset, vilket vi kan tycka är lite negativt. Det var meningen att SFI-eleverna skulle integreras med svenska elever och de finns på vårdutbildningarna. Om de flyttar ut så finns inte det argumentet kvar att integrera eleverna, säger Lena Lindbäck, arbetsplatsombud för Lärarförbundet vid Vuxenutbildningen i Sundsvall Timrå.

Det låter lite absurt?

– Ja, det tycker jag också. Det är väldigt konstigt, men politikerna uttalade tidigare att det var ett huvudargument att man skulle integrera SFI-eleverna och det verkade vettigt. Nu faller det argumentet, säger Lena Lindbäck.

Läs också: Risk för lärarflykt från komvux

Hon menar att det visserligen finns ett fåtal Lärvux-elever där, men Lena Lindbäck tror inte att huvudtanken var att integrera Lärvux-elever med SFI-elever.

– Det handlade i stället om vårdelever där vi har svenska elever som läser, och även gymnasiet, men det har minskat ganska mycket för gymnasiet. Så det blir flest invandrare hur man än vrider och vänder, säger Lena Lindbäck.

Läs också: Efter granskningen: Toppresultat för utbildning i Sundsvall

Hon förutspår att vuxenutbildningen kan tvingas flytta bort ännu mer verksamhet från lokalerna om SFI expanderar.

– Själv tror jag att det blir så för SFI är kanske dubbelt så stora 2017 och då kanske vi absolut inte ryms däruppe, säger Lindbäck.

Men inom ledningen för Vuxenutbildningen Sundsvall Timrå så pekar man på att den planerade flytten av vård- och omsorgsutbildningen till Åkanten vid Mittuniversitetet är en tillfällig flytt.

– Omvårdnadsutbildningar och eventuellt barn- och fritid flyttar till Åkanten tills vidare för att underlätta ombyggnationen vid Navigator, säger Åsa Berglin Johansson, avdelningschef för Vuxenutbildningen.

Men om det blir ett ökat tryck med fler elever till SFI, kan ni då tvingas flytta bort ännu mer verksamhet från Navigator för att bereda plats åt SFI?

– Det kan jag inte spekulera i. Vi får lösa den frågan om den kommer. Det är ingenting som jag ser i dag, säger Åsa Berglin Johansson.

Läs också: SFI och Komvux slås ihop