Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN fördömer annekteringen av Krim

FN:s generalförsamling fördömde i en omröstning på torsdagen Rysslands annektering av Krimhalvön, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

100 länder röstade för resolutionen om att fördöma annekteringen, 11 röstade emot och 58 lade ned sin röst, enligt AFP.

Ukraina hade inför omröstningen uppmanat världens länder att stödja den, för att minska risken för framtida ryska aggressioner.

Samtidigt har Ryssland samlat nära 100 000 soldater vid gränsen mot Ukraina, enligt ordföranden för Ukrainas nationella säkerhetsråd Andrij Parubij, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Parubij finns trupperna vid gränsen i närheten av de mestadels ryskspråkiga städerna Charkiv och Donetsk i östra Ukraina.

USA har tidigare gjort en betydligt lägre uppskattning av den ryska truppnärvaron vid gränsen mellan de två länderna.

På torsdagen gjorde en grupp experter från IMF upp med Ukrainas regering om ett tvåårigt paket med stödlån på 14-18 miljarder dollar, cirka 90-120 miljarder kronor. Lånet ska ingå i ett större låneprogram till det krisdrabbade landet med lån på totalt 27 miljarder dollar, skriver IMF i ett pressmeddelande. Uppgörelsen väntas tas upp av IMF:s styrelse i april.Låneprogrammet förutsätter att Ukrainas regering genomför ett ekonomiskt reformprogram som stabiliserar ekonomin och skapar förutsättningar för uthållig tillväxt, enligt Nikolaj Guerguiev, som lett IMF-gruppens arbete i Kiev.

"Ukrainas makroekonomiska obalanser blev ohållbara under det gångna året", skriver Guerguiev. Det resulterade bland annat i ett underskott i bytesbalansen på 9 procent och att landets valutareserv i början av 2014 hamnade under kritiska nivåer.

Finansminister Anders Borg är försiktigt positiv i sin bedömning av det stödprogram på totalt 27 miljarder dollar på två år, varav upp till 18 miljarder kan komma från IMF.

Den ska prövas noggrant också av IMF:s styrelse, så att man kan bedöma om programmet verkligen håller, säger Borg till TT.

På torsdagen meddelades också att Ukrainas tidigare fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko ställer upp i presidentvalet i maj. Detta enligt nyhetsbyrån AFP.