Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fodie Diawara får bragdplakett av räddningstjänsten

När grannen bankade på dörren, ropade på hjälp och skrek att det brann blev Fodie Diawara darrig i hela kroppen.
Men han tog sig snabbt samman, såg till att den unga kvinnan och hennes små barn kom ut och släckte sedan elden på spisen.

Det hade börjat brinna i fläkten och kryddhyllan, jag hällde på vatten, sa Fodie Diawara strax efter händelsen den 19:e november.

I går fick han ta emot en bra-gjort plakett från bragdfonden, som belöning för att ha gjort en insats utöver det vanliga.

Det känns roligt, jätteroligt. Och jag känner mig glad, men det är inte så man tänker när man gör sånt här, säger Fodie Diawara.

Han har fått många ryggdunkar och värmande ord efter insatsen, grannar bekanta och andra som bor runtomkring har talat om att de är imponerade.

Jag kommer att göra det igen om det behövs, säger Fodie Diawara.

Redan på plats fick han beröm av räddningstjänsten. Och i går blev det fler värmande ord, tillsammans med plakett och blomsterbukett.

Ibland hinner inte räddningstjänsten, vi ska åka hit och sen gå in med rökdykare. Efter fyra minuter brinner hela rummet, det går upp i ventilationen, taket, kryptaket och sprider sig. Det är inte lång tid man har på sig, säger Tommy Jansson från föreningen Sundsvalls brandmän.

Klockan var ungefär kvart över åtta på kvällen den 19:e november när larmet gick om att det brann i en lägenhet på Gillebergsgatan i Skönsberg. Samma lägenhet som det började brinna i för tre år sedan, då spred sig elden till hela byggnaden.

Då brann det för mycket för att man skulle kunna släcka, men jag hjälpte till att evakuera, bland annat en äldre dam, säger Fodie Diawara.

Den här gången gick det betydligt bättre.

Fast jag fick lite panik och tänkte att det inte fick bli som förra gången, säger Fodie Diawara.

Han har fortfarande inte pratat med familjen som bor i lägenheten, de har inte kunnat flytta tillbaka eftersom bostaden håller på att renoveras.

Hjälten känner ingen oro och har inga mardrömmar. Han tror att ödet är förutbestämt.

Jag hade tänkt gå ut fem minuter tidigare, för att köpa ägg och göra en äppelkaka, säger Fodie Diawara.

Det blev aldrig något besök i affären den kvällen.