Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokusera på vården – inte politiska maktspelet

Vården är alltid i centrum för oss alla och jag beundrar de som jobbar där.

Däremot, när det handlar om de som styr det hela, vad tillför de? De har i många fall ingen som helst kunskap om vård och är inte heller företagsledare, men ändå ska de leda ett stort landsting med miljardomsättning.

Läs också: Politiker borde bli mer folkliga

Oftast blir allt ett politiskt spel, där man hela tiden försöker att undergräva för andra partier inför nästa val. Är det verkligen så vi vill att vår sjukvård skall fungera, skött av politiker som bara tänker på hur de ska bli omvalda?

Det enda vettiga är att staten tar över alla akutsjukhus och att kommunerna får sköta primärvården. Vi behöver en jämlik vård i Sverige och den får vi aldrig med 20 landsting/regioner som alla vill hålla sin budget och stoppar möjligheten att söka vård i annat landsting med remisskrav.

Läs även: Vinstförbud skapar ordning i välfärden

Den största oviljan till förändring finns hos politikerna som inte vill förlora sin makt och ställning. Landstingen hade säkert sin nytta när de skapades 1862 då man var mer fast i sin region. Men mycket har hänt på 150 år så det är märkligt i sig att landstingen finns kvar.

Tänk så mycket skattepengar som går upp i rök med dyra konsulter som gör samma sak i alla landsting, stafettläkare, sjuksköterskor och senast stafettsekreterare. Sen tillkommer extremt dyra landstingsadministratörer.

Roger 59

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel