Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med på vår bildningsresa – bästa botemedlet mot populism

 
Bildningsresan
Visa alla artiklar

Bildning.

Låter det lite dammigt? Elitistiskt?

Vi vill i en serie publiceringar visa att det inte är det. Att bildning tvärt om är något högst levande och för var och en att ta del av. Att vara bildad är inte att vara tvärsäker, det är en pågående process och ett förhållningssätt, en nyfikenhet att vilja förstå och lära nytt. 

Jag tycker att bildning är viktigare än någonsin. Bildning angår alla i en tid med växande motsättningar, polarisering och segregation.

Att bilda sig är att försöka få en helhetsuppfattning genom att söka olika perspektiv, att se sammanhang och i slutet förstå andra människor bättre. Bildning gör det möjligt att vara en kritiskt tänkande och reflekterande människa. Med ökad kunskap och förståelse vill vi i högre grad påverka och ta del av vårt samhälle vilket i sin tur stärker demokratin.

I dag när medieutbudet är större än någonsin finns paradoxalt nog möjlighet att bli en aktiv nyhetsundvikare, vi kan skapa vår egen bubbla där vår egen världsbild ständigt bekräftas. Slutna rum där alternativa fakta kan få spinn och bli sanningar, som matar den nyanslösa populismen som vill ställa en "elit" mot "folket". Hur når vi in dit med kunskap och fakta?

Kultur är en väg. Genom konst, litteratur och scenupplevelser får vi ingångar till nya världar, ser andra perspektiv, nya sammanhang som skapar mänsklig förståelse.

Jag tycker att samhället har ett stort ansvar här, att dela ut nycklar, ge möjlighet för alla, oavsett bakgrund, att starta en bildningsresa. Riktigt så ser det inte ut i dag. Jag hoppas att bildnings- och kulturfrågorna får ta större plats i den valrörelse som snart rullar igång.

Det vill vi bidra med i den här serien där en rad författare och skribenter ska ge sin syn på bildning och försöka ge svar på var bildningen står idag, vilka som är utmaningarna, begränsningarna och möjligheterna.

Och vi vill att du är med och bidrar. Tipsa oss om din bästa lärare, kulturföreningen som arbetar för bildning eller den lokala bokcirkeln som ger bildning runt köksbordet.

Bildning handlar inte om att samla flest högskolepoäng eller att vinna över släkten i TP (även om det kan kännas härligt). Bildning är större än faktarabblande och kunskapssamlande, det är som Ellen Key sa: ”bildning är det som är kvar när vi glömt bort vad vi lärt oss”.

Läs även: Är demokratin hotad av extremismen? Följ vår serie "Demokrati under press".

Läs mer: Nu ger vi ut läsarnas noveller i e-böcker.