Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folk vågar inte säga ifrån längre"

Läraren Pär Lindberg vägrade att skriva på sin tystnadsplikt på John Bauer-gymnasiet.
I stället gick han offentligt ut och kritiserade skolan, vilket kostade honom jobbet.
– Det är på väg åt helvete med landet. Folk vågar inte säga ifrån längre, säger han.

Man skulle kunna titulera honom whistleblower.

Det vill säga en person som ofta via medier berättar om saker som är fel.

Lindberg skrev en insändare i den lokala pressen där han kritiserade John Bauer-gymnasiet i Sundsvall för att maximera vinsten på elevernas bekostnad.

– Efter att i många år försökt ändra på missförhållanden på skolan utan att det fungerar kom jag fram till att enda sättet är att gå ut i medier. Sen var en utlösande faktor att chefen sa åt mig att jag måste höja betygen utan att det var snack om betygskriterier och måluppfyllelse, säger han.

Han vände sig även mot att elever på lektionstid fick ägna sig åt att spela spel, chatta och vara på facebook.

– Men ingenting görs eftersom man är rädd att tappa elever. Varje elev är ju värd 80 000–100 000 kronor. Och en elev som det ställs krav på riskerar att hoppa av.

Lindberg fick både beröm och kraftig kritik av sina kollegor.

Samtidigt var det svårt för många lärare att yttra sig, eftersom Pär Lindberg berättar hur personalen bakbundits när de tvingats skriva på en tystnadsplikt.

– Åtminstone för några år sedan fick man skriva på en tystnadsplikt när man anställdes, men själv vägrade jag, säger Pär Lindberg.

Skrev många på?

– De flesta skrev på. Jag vet bara att jag själv inte gjorde det. Och då blir resultatet att folk blir rädda, säger Lindberg.

Hur ser du på att personal hos privata aktörer i den offentliga sektorn inte har meddelarskydd?

– Det är fel. Självklart ska man våga ifrågasätta om man vill att verksamheten ska förbättras, säger han.

Men kritiken kan samtidigt slå tillbaka hårt mot den egna arbetsplatsen.

– Även om man är kritisk mot skolan så handlar det om ens arbetsplats och inkomstkälla. Och skolledningen säger att vi måste ha en fin yta utåt, annars tappar vi elever och då riskerar vi att mista våra jobb, säger han.

Risken att få fiender tror han också gör att många väljer att vara tysta.

– Själv funderade jag jättelänge och låg vaken på nätterna.

I efterdyningarna blev det sedan omöjligt för Pär Lindberg att fortsätta på John Bauer, men han fick genast ett nytt jobb som lärare i matematik och fysik på Matfors skola.

Är det lättare att våga kritisera när man är lite äldre?

– Jag tror att den äldre stammen av lärare vågar mer. Dels för att man är närmare pensionen, dels för att man kanske har en större rättskänsla, säger 57-årige Lindberg.

Har whistleblowers tillräckligt med skydd av samhället?

– Nej, jag tror inte det, eftersom ledningen alltid har maktmedel att trycka ner folk.

Går vi emot ett tystare samhälle?

– Det är svårt att sia om framtiden, men jag tror att det blir så i det kortare perspektivet, men kanske är det en förändring på gång där till exempel jag har tagit ett litet kliv. Kanske är det fler som reagerar i samma anda och vågar. Det är min förhoppning.