Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkets hus bemöter skadeståndskravet: Scandic la inte ner – hotellet flyttade några hundra meter

Folkets Hus går emot Scandics skadeståndsanspråk på samtliga punkter. Nivån på skadeståndet, nästan 81 miljoner kronor, anses för högt eftersom Scandic inte lagt ned sin verksamhet utan bara flyttat några hundra meter.

Utifrån det argumentet menar föreningen att tingsrätten inte kan utgå från den ersättning för ekonomisk skada som hotellkedjan yrkat på. Skadeståndskravet från Scandic.

– Scandic lade inte ner verksamheten, de flyttade. Jag tror inte att någon i Sundsvall i allmänhet och i hotellbranschen i synnerhet, uppfattade det på något annat sätt. Den definitionsfrågan är faktiskt kärnan i hela processen och det som avgör storleken på ett eventuellt skadestånd, säger Ulrika Westin, vd för Folkets hus och park.

Att det rör sig om en flytt menar föreningen är tydligt eftersom namnet behölls och Scandic marknadsförde uppstarten som en flytt från Folkets hus.

I svaromålet framgår att föreningen inte tog över kunder från Scandic utan hade en låg beläggning under det första året och hotellverksamheten dragits med förluster från starten. Beläggningen var 34,2 procent i snitt under första året, genomsnittet i Sundsvall låg på 57 procent. Minusresultat för Folkets hus och Park. Så Scandics påstående att föreningen tog över kunder stämmer inte.

Att föreningen sänkt hotellpriserna förklaras med att prisstrategin bestäms av Nordic Choice-koncernen centralt och att Scandic har en hög prissättning. Det påpekas också att inventarier inte heller övertogs av föreningen.

Det framhålls också att Scandic bedrev en aktiv kampanj i samband med flytten för att få kunderna med sig till Trädgårdsgatan.

Vidare ifrågasätts Scandics påstående om att vilja driva tre hotell i Sundsvall. Efter tre år har inget tytt på att det är ambitionen, framhåller ombuden.

Men vad flytten kostat Scandic, som vore en möjlig rimlig ersättning enligt svaromålet, finns inte med i stämningsansökan och det ställs krav på att en sådan ska redovisas för att föreningen ska kunna bemöta kraven.

Av stämningsansökan framgår att Scandic visat intresse av att på nytt hyra lokalerna av föreningen, ett förslag som har avvisats.

Vår bedömning är att vi har lidit stor ekonomisk skada, säger Scandics Sverigechef Martin Creydt.