Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets röst föll på Midlandavägen

/
  • NATURLIGT NAMN. Att  folket tyckte bäst om Midlanda­vägen blev ingen större överraskning för flygplatsbolagets Frank Olofsson och Sara Jönsson. ”Det bevisar att Midlanda är ett namn med djupa rötter”, konstaterar Frank Olofsson.

Namnet på Midlandavägen är bestämt.

Det blir Midlandavägen.

– Det känns helt naturligt, säger flygplatschef Frank Olofsson.

Annons

Vägen som leder till flygplatsen i Sörberge har alltid varit namnlös. Det ville flera hundra personer vara med och ändra på när en omröstning hölls på Dagbladet.se. Och det var egentligen aldrig någon konkurrens. Av de fem finalförslagen gick Midlandavägen upp i ledning direkt och knep till slut tävlingens förstaplats med 64 procent av rösterna.

Namnidéerna kommer från flygplatsbolaget Swedavias personal. Att gatan döps till Midlandavägen ser flygplatschefen Frank Olofsson enbart positivt på, även om han själv var svag för namnet Snabbaste vägen.

– Det är ju vad flyget står för, ett snabbt resealternativ. Men jag trodde nog att det skulle bli Midlandavägen, säger han.

Trots att flygplatsen formellt inte heter Midlanda utan Sundsvall Härnösand airport, tycker Frank Olofsson att det är helt rätt att det folkliga namnet nu lever vidare. Och det oavsett vad själva flygplatsen heter i framtiden.

– Att namnet fick en sådan majoritet av rösterna visar verkligen Midlandas djupa förankring hos länsborna. Som begrepp är det ju ett arv som det är väldigt viktigt att vi inte tappar bort, säger han.

Rent tekniskt kan namnvalet också vara en fördel.

– Många tror ju att flygplatsen faktiskt heter Midlanda, men knappar man in det i GPS:en i dag så får man inte fram något. Snart kommer man i alla fall att hitta Midlandavägen, säger Frank Olofsson.

Kommunens miljö- och byggkontor ombesörjer att vägnamnet registreras och inom kort kommer både flygplatsen och alla andra företag längs vägen att för första gången få unika adresser.

På flygplatsen ser man nu över möjligheterna till en namngivningsceremoni.

– Det vore roligt med en lite festligare invigning här i höst. Vi får se vad som är möjligt att arrangera, säger Frank Olofsson.

Annons