Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkkört yrväder berättar om sitt liv

/
  • Siw Malmkvist - en jordnära artist som varit folkkär i decennier. Nu ger hon ut sina memoarer.

Siw Malmkvist: Tunna Skivor
Norstedts

Annons

Vissa artister slår igenom med dunder och brak och när det hela lagt sig försvinner de ut i glömskan och så var den karriären över.

Men det finns också raka motsatsen. Efter genombrottet har det gått spikrakt framåt och artisten har år efter år breddat både sitt spektrum och sin publik med epitetet folkkär.

En sådan artist är allas vår Siw Malmkvist som tillsammans med Carl Magnus Palm öppnar hela vida famnen och berättar okonstlat om sitt liv på scen och privat i memoarboken Tunna skivor. Hon hymlar ingenting utan berättar rakt och ärligt med stor humor utan försköningar hur hennes liv fram till nu har gestaltat sig.

Hon föddes på nyårsafton 1936 i Borstahusen och växte upp som ett av nio syskon i ett barnrikehus i Landskrona. Barndomen var fattig men kärleksfull och rik på äventyr. Hon var ett yrväder som liten och trots sin mogna ålder sitter takterna i än, vilket framgår vid hennes engagerande scenframträdanden.

Hennes karriär startade 1955 när hon vann Vecko-Revyns talangtävling Flugan i Stockholms Konserthus där juryn bestod av Kar de Mumma, Charlie Norman, Thore Ehrling med flera. I vinnarpriset ingick en skivinspelning för Metronome.

De första låtarna Siw spelade in var Tweedle dee och Ro-ro-ro-ro-Robinson som producenten Anders Burman valt ut. Burman hade näsa för det som slog och plockade fram den ena hitlåten efter den andra till Siw som också tog sig in på topplistorna.

Trots framgångarna tog hon inte så allvarligt på sångkarriären. I tonåren slog kärleken till när hon träffade en kille och flyttade till Umeå där hon jobbade på kontor. Efter ett par år var kärleksäventyret slut men karriären tog fart. Hon flyttade till Stockholm, sjöng in skivor, gjorde tv-framträdanden och turnerade.

I början av 60-talet i Helsingfors träffade Siw den berömde pianisten, sångaren och kompositören Lasse Mårtensson. Det blev bröllop och barn (Tove) och engagemangen utökades med revy- och teaterjobb. Hon har gjort succé i Kar de Mummas revyer och som en oförglömlig Pippi Långström.

Några år senare gjorde hon framträdanden i Tyskland och Schweiz. I Tyskland fick hon sitt genombrott med Danke für die Blumen och är där än idag en firad stjärna. På film har vi sett Siw i Jönssonligan. Det var ingen kul upplevelse för henne då stämningen bland de medverkande var dålig.

Hennes sista album på Metronome gjordes 1976 och hette Explosiw. Efter drygt två decennier kände hon att hon gjort sitt på skivmarknaden och ville ägna sig åt annat. Det här är bara en bråkdel av Siws karriär. Boken berättar mer om livet på och bakom scenen, upp- och nedgångar i privatlivet samt alla möten och samarbeten med färgstarka personligheter i underhållningsbranschen.

Det är en läsvärd bok av en artist som under hela sin karriär stått med fötterna på jorden. Hennes fantastiska resa började i ett barnrikehus i Landskrona och idag bor hon på Östermalm i Stockholm med sin man Fredrik. Och karriären den fortsätter!

Annons