Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fondförvaltning kan stå dig dyrt

De företag som vill förvalta dina PPM-fonder tar ofta bra betalt.
Det kan kosta en tusenlapp mer per år.
– Därmed löper man stor risk att få klart lägre pension, säger Yassin Elgadmioui på Pensionsmyndigheten.

Annons

Sajten Sparfabriken har visat att avgifterna för några fonder hos fem förvaltarbolag är mycket högre än hos "soffliggarfonden" AP7 Såfa.

Bolagen tar inte bara ut en årsavgift som ligger mellan 500 och 900 kronor, utan deras fondavgifter är i regel också betydligt högre.

ST har gjort en liknande jämförelse där vi tittat på de fonder som har flest sparare hos PPM-förvaltarna Monetar, Allra och Solidar som är de tre största, samt Prognosia och Indecap. Avgifterna ligger inte bara långt över den billiga AP7 Såfa, utan också långt över snittet för PPM-fonderna.

– Det betyder att de har oddsen emot sig, menar Yassin Elgadmioui.

För en genomsnittlig PPM-sparare, som vid årsskiftet hade drygt 73 000 kronor på kontot, så måste förvaltaren alltså lyckas 1-1,5 procent bättre bara för att täcka dina extra kostnader.

– Visst kan det gå bra i ett år eller två, men att få en avkastning som är klart bättre än genomsnittet under 30-40 år är väldigt svårt, säger Yassin Elgadmioui.

De pengar du betalar i avgifter kan ju heller inte växa. Pensionsmyndigheten har gjort en beräkning hur mycket avgifterna minskar din pension.

Där framgår att en avgift på 0,20 procent minskar din pension med 8 procent över 40 år, medan en avgift på 0,80 procent minskar pensionen med 27 procent.

Förvaltaren Solidar har tre så kallade Flex-fonder med låga avgifter, omkring 0,20 procent. Men i fjol startade man nya fonder som kallas Flex Plus och där ligger avgifterna avsevärt högre (0,48–0,72 procent).

I dag är de gamla, billigare Flex-fonderna nästan tömda på kunder och kapital, medan de nya Plus-fonderna har vuxit starkt.

Pensionsmyndighetens råd är att satsa på fonder med låga avgifter.

Fyra av tio PPM-sparare har redan lyckats med det genom att inte välja alls. Då hamnade de i "soffliggarfonden", AP7 Såfan som är en av de billigaste fonderna. Riktigt låga avgifter har också exempelvis indexfonder.