Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För att stå emot SD bör vi stå enade

Min liberala kollega Sofia Mirjamsdotter har haft ett par ledare i invandringsfrågan riktade mot statsminister Stefan Löfven (S). Ärligt talat har jag lite svårt att se varför Stefan Löfven skulle vara rätt måltavla för en liberal penna i ett läge där nyfascistiska SD gör sig allt bredare.

Löfven befinner sig i samma politiska mittfåra där strängt taget alla de anständiga partierna befinner sig. Det betyder att man försvarar asyrätten utan att därför släppa invandringen fri. Denna politik gäller både då skaran av flyktingar är stor och när den är liten. Bara SD skiljer ut sig genom sin främlingsfientlighet/främlingsrädsla/rasism (välj själv).

Sant är att man kan vilja gå ett snäpp till. Öppna gränserna. Se till att alla får flyktingpass och att alla får komma hit utan att behöva fly över havet. Men Sverige kan inte rimligen göra detta utan att hela EU är med. Speciellt inte om man är angelägen om att ha ett brett folkligt stöd för vad som görs. Den som vill attackera den står upp för dagens regelverk, av anledningen att ett tydligt försvarar av asylrätten inte är nog, bör i alla fall inte nöja sig med att bara attackera Stefan Löfven.

Jag tror också att förändringar behövs. Framförallt Italien och Grekland i djup kris får ta emot väldigt många som har rätt till skydd. Det är glädjande att EU med hjälp av majoritetsbeslut i alla fall lyckats skapa en fördelningsnyckel som avlastar dessa länder. Men systemet är inte permanentat, så striden fortsätter. Problemet med de mottagningscenter som planeras i dessa länder, är att också dessa förutsätter att en livsfarlig resa över havet. Dessa mottagningscenter borde placeras på andra sidan havet.

På FN-nivå måste vi dessutom se till att flyktingarna i Syriens grannländer får fulla matportioner. Att de nu ransoneras är en skam. Det är bra att EU nu tar tag i saken. Och tro inte att SD:s politik ger mer till dessa flyktingar, för de vill skära i allt bistånd trots att de låtsas vilja hjälpa på plats för att slippa ta emot flyktingar här.

Förhållandet till SD är problematiskt. Centerpartisten Fredrik Federleys utspel i går om tala med SD i riksdagen oroar. Det vi behöver är i stället blocköverskridande samarbete på många områden för att hålla SD från inflytande. Men inte heller det är enkelt.

När det gäller integrationen får vi problem, därför att de borgerliga med något undantag väljer att gå in på en låglönelinje. Enkla jobb är deras lösning, men också låga löner. För mig är det inte bara fel utan dubbelfel! Det är fel att folk ska jobba utan att kunna leva på sin lön. Det är direkt farligt för sammanhållningen i samhället om det visar sig att breda grupper av löntagare ska konkurreras ut av invandrare eller inhyrd arbetskraft som jobbar till kraftigt dumpade löner och usla lönevillkor. Många småföretagare drabbas samtidigt.

Jag kan faktiskt inte tänka mig något enskilt förslag som effektivare skulle stärka främlingsfientligheten bland svenskar i gemen. Jag kan inte se något som effektivare skulle hjälpa nyfascisterna i sitt arbete för ökade motsättningar i vårt samhälle. För det är vad SD strävat efter ända sen de stod med bomberjacka och marschkängor på våra torg.

Jag ser i nuläget ingen lösning på problemet. Ändå måste det lösas. För vi måste tillsammans hålla stången mot SD. Dagens blockpolitik bör ersättas av kompromisser.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel