Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För ett friskare Sverige

Hälsa är att röra på sig, att må bra och att tillföra livet extra kvalitet. Därför är det med stor glädje vi noterar att allt fler rör på sig. Motionsloppen sätter deltagarrekord och alltfler väljer att betala för att få hjälp med sin träning. Läser man på olika träningsforum på nätet erbjuds det alla typer av hjälp. För att göra det billigare för folk att komma igång med sin träning och öka moroten till att hålla igång den vill vi därför att man skall kunna göra avdrag för personlig träning och coaching. Ett utökat RUT-avdrag skulle utvidga, en för hälsan, väldigt viktig sektor. 2007 införde Nya moderaterna tillsammans med alliansen RUT-avdraget. Därefter har vi under ett antal år sett fördelarna med detta avdrag då fler har haft råd att få loss extra tid till det man verkligen vill göra på sin fritid. Samtidigt har det skapats många vita jobb. Men vad man väljer att lägga sina pengar på bör alltid vara vars och ens eget val.

Att utöka RUT-avdraget för hälsofrämjande träning skulle öka skatteintäkterna av flera anledningar. God hälsa som ger en högre produktivitet bland arbetande, och en minskad sjukfrånvaro, leder till ökade skatteintäkter. Många arbetsplatser har redan ett friskvårdsbidrag men med en utökning av RUT skulle det ge individen större möjlighet att själv bestämma vad man vill lägga sina pengar på. Till skillnad från det nuvarande friskvårdsbidraget skulle alla som betalar skatt i Sverige kunna utnyttja en skattereduktion. En skattereduktion skulle också skapa fler arbetstillfällen än ett friskvårdsavdrag då RUT-avdrag endast ges för arbetskostnaden och inte kostnader för exempelvis utrustning. Ett utökat RUT-avdrag skulle leda till att fler människor får möjlighet att ta hand om sin kropp. Ett utökat RUT-avdrag skulle den enskilde individen, arbetsgivarna och Sverige vinna på.

Henrik Ripa (M)

Riksdagsledamot socialutskottet   

Amir Adan (M)

Riksdagsledamot kulturutskottet    

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel