Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För ett tryggare åldrande

Att bygga ett samhälle där alla kan åldras i trygghet och med värdighet är ett angeläget mål för Kristdemokraterna. Ett välfärdssamhälle kan i hög grad bedömas utifrån kriterier som respekt, tillvaratagande och omsorg om den äldre generationen. Även om svensk äldrevård är ett föredöme för många länder finns fortfarande stora brister. SVT har den senaste tiden uppmärksammat svårigheten för äldre att få en plats på ett trygghetsboende. Även fast läget är kritiskt måste man komma ihåg att andelen av befolkningen som är 80 år eller äldre kommer att fördubblas över de nästkommande 15 åren. Det är alltså hög tid att ta dessa brister på allvar och lägga upp en handlingsplan för att situationen inte ska förvärras ytterligare.

Vi kristdemokrater anser att det inte finns någon åldersgräns där rätten till självbestämmande upphävs, vi vill öka äldres självbestämmande genom att öppna för kommunerna att kunna erbjuda en plats i särskilt boende utan biståndsbedömning, förutsatt att personen är 85 år och är beviljad hemtjänst – vi kallar detta en äldreboendegaranti! I vår budgetmotion avsatte vi medel till ökat investeringsstöd för detta i form av 300 miljoner kronor för 2016 och totalt 1,8 miljarder över perioden 2016–2019 för att detta skall kunna bli verklighet.

Regeringen å sin sida lade istället fram förslag om avgiftsfri öppenvård för dem som är över 85 år, pengar som i vår mening skulle göra bättre nytta i form av mer personal. Regeringen har även ivrigt upprepat att man gör en ”miljardsatsning” på äldreomsorgen till mer personal. Men denna reform finansieras genom att ta bort andra viktiga kvalitetsinsatser inom äldreomsorgen såsom måltiderna för äldre och vården för demenssjuka. Kvar summerar den så kallade ”miljardsatsningen” till ca 60 miljoner. Inte för något år tillförs äldreomsorgen två miljarder som regeringen uppger, utan ju längre tiden går finansieras allt större del av satsningen genom andra neddragningar på äldreomsorgen, som att t.ex. äldreboendegarantin inte kommer att införas. Personalen som den S-ledda regeringen ville anställa är de så kallade traineejobben, det vill säga människor utan erfarenhet av omsorg. Deras löner finansieras genom att bland annat ett nationellt måltidslyft för äldre, en nationell demensplan, och ett förlängt investeringsstöd för boenden får stryka på foten. Man satsar på kvantitet utan kvalitet helt enkelt.

Kristdemokraternas riktade satsningar inom äldreområdet över nästkommande fyra åren uppgår till en summa av drygt 16 miljarder kronor. Vid sidan av äldreboendegarantin vill vi höja jobbskatteavdraget för 64-åringar, sänka pensionärsskatten för sjätte gången, införa en nationell demensplan, införa ett måltidslyft, och utöka det sociala innehållet inom äldrevården. Detta är Kristdemokratiska förslag som verkligen kommer höja kvaliteten på äldreomsorgen, så att vi alla kan se fram emot att bli gamla.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Liza Maria Norlin

Gruppledare (KD) Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel