Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För få kollektivavtal på tomtens lager – de anställda mår dåligt

Allt tyder på att årets julhandel till stor del kommer att ske på nätet. Enligt Postnords julprognos kommer var tredje julklapp att inhandlas online. Förra året e-handlade svenska konsumenter julklappar för cirka 5,5 miljarder kronor. I år spås siffran öka med 14 procent.

Köpbeteendet märks också på försäljningen i köpcentrumen, där den prognostiserade tillväxten beräknas ligga på en procent 2017, jämfört med fem procent 2016, enligt färska siffror från HUI Research. E-handeln tar försäljning från butiker i köpcentrum.En av konsekvenserna kan butikspersonal vittna om, med långa utlämningsköer och paketkaos. Men även arbetsmiljön för de som arbetar på tomtens lager, de som plockar våra varor och packar våra paket, påverkas.

Insändare: Postnord har fungerat väl för mig, tack alla brevbärare

Svensk e-handel har ökat starkt den senaste tiden, och det har gett branschen växtvärk. Prestationskraven på de anställda har ökat i takt med att små företag växer sig stora och det blir ett större fokus på lönsamhet. Krav på snabba leveranser skapar stress och press. Enligt en tidigare rapport från Handelsanställdas förbund mår många e-handelsanställda dåligt på grund av stress och dålig arbetsmiljö. Problemen riskerar att förvärras ytterligare under den intensiva julhandeln.

Sjukskrivningar är vanliga. Kvinnor mår sämre än män, och de anställda på korta kontrakt mår sämre än fast anställda. Nio av tio känner stress som påverkar hälsan negativt, fem av tio så mycket att det har stark negativ påverkan.

Pack och plock är den vanligaste arbetsuppgiften på en e-handelsarbets­plats. Det kan leda till förslitningsskador. Fler än åtta av tio i e-handeln säger att fysiska moment, buller eller monotont arbete påverkar deras hälsa negativt.

Rapporten ”Bakom paketen”, som bygger på en enkätundersökning och djupintervjuer med e-handelsanställda, visar att många som jobbar i e-handeln saknar ork eller är utmattade, har ont i kroppen och svårt att sova. Sjukskrivningar är vanliga. Kvinnor mår sämre än män, och de anställda på korta kontrakt mår sämre än fast anställda. Nio av tio känner stress som påverkar hälsan negativt, fem av tio så mycket att det har stark negativ påverkan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ohälsan är alarmerande, liksom det faktum att majoriteten av företagen saknar kollektivavtal. Vi är övertygade om att dessa faktorer har ett samband. Kollektivavtal skyddar de anställda, garanterar en bra lön och anställningstrygghet. Med kollektivavtal kan fackliga skyddsombud få tillträde till arbetsplatsen för att säkerställa att arbetsmiljön är god och att arbetsmiljöregler efterlevs.

Insändare: Det blir jag som får betala för Postnords slarv

Handels är förbundet för e-handelsanställda. När vi är ute på arbetsplatser är det tydligt att de e-handelsföretag som satsat på medbestämmande, nära kontakt mellan chefer och anställd för att minska personalomsättning och sjukfrånvaro har fått en bättre arbetsmiljö, goda prestationer och ökade vinster. Genom att handla julklapparna av företag som har kollektivavtal kan den medvetne konsumenten påverka arbetsvillkoren i e-handelsbranschen. En början kan vara att ta reda på om företaget har kollektivavtal. Bättre arbetsmiljö lönar sig för både anställda och företag.

Jaana Pålsson, försteombudsman i Sundsvall, Handels

Susanna Gideonsson, ordförande, Handels

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel