Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För långa väntetider för män med prostatacancer upprör forskare: "Det är under all kritik"

Sjukvården blir allt bättre på att behandla män med prostatacancer – när väl insatserna kommer i gång.
Men i de flesta fall är väntetiderna extremt långa och det orsakar oro och ångest. Inte minst här i Västernorrland drar det ut alldeles för länge på tiden.

Läs också: Cancersjuka Per fick vänta många månader på att få hjälp: "Som att leva i ett vakuum"

Och trots att alla som får en nydiagnostiserad prostatacancer enligt Socialstyrelsen ska erbjudas en kontaktsjuksköterska sker det inte ens en gång på tio i Västernorrland, bara sju procent fick erbjudandet.

I Västernorrland tvingas mer än varannan patient vänta längre än den rekommenderade maxtiden på 60 dagar inför besök på specialistklinik.

Förutom att lämnas ensamma med sin oro får man också ofta vänta läge på provsvaren.

Det här visar en granskning som Cancerfonden och Nationella prostatacancerregistret gjort tillsammans där uppgifterna gäller hur det såg ut 2014. Där har man dels tittat på väntetider i olika steg i vårdkedjan, dels på resultatet av behandling och rätten att bli bedömd av flera experter.

– Väntetiderna för prostatacancerpatienter är under all kritik. Ingen annan grupp av cancerpatienter får vänta så länge på vård. I snitt får bröstcancerpatienter vänta 20 dagar, medan prostatacancerpatienter tvingas vänta 167, säger Jan Zedenius som är cancerforskare och medicinskt sakkunnig hos Cancerfonden.

Han påpekar att man dessutom sedan får vänta för länge innan svaret om man har cancer eller inte kommer.

– Väntan och ovisshet är ofta den värsta situationen för cancerpatienter.

Läs mer: Evert i Kramfors stöder den som drabbats – han har upplevt det själv

Enligt Cancerfonden skiljer det också alldeles för mycket mellan olika regioner om hur patienterna utreds och behandlas. Enligt den poängskala granskningen bygger på toppar vårt grannlän Västerbotten medan Västernorrland hamnar på plats fyra från botten av landets 21 län.

I dag lever 90 000 svenskar med prostatacancer som är den vanligaste cancersjukdomen, det är en ökning med 200 procent på två decennier. Varje år diagnostiseras 10 000 nya fall och 2 500 dör av sjukdomen.

Att svenska män blir allt äldre innebär också att allt fler får prostatacancer någon gång i livet, det gäller ungefär var femte man.

När det gäller behandlingen när den väl kommit i gång är Cancerfonden betydligt mer positiv. Bland annat har det skett en dramatisk minskning när det gäller överbehandling av prostatacancer.

■■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.