Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För lite vatten i Ljustorpsån – kanotuthyrning tvingas stänga ned: "Vi behöver mera regn"

På grund av det torra och varma vädret tvingas kanotuthyrningen i Ljustorp stänga ned sin verksamhet i två veckor. Det behövs ett riktigt oväder för att de ska kunna öppna upp igen.
– I år har det inte regnat någonting, om man jämför med andra år, säger Thomas Persson.

Det är föreningarna Ljustorps IF och Ljustorps byggdegård som arrangerar kanotuthyrningen tillsammans, och det har gått bra för dem hittills i sommar.

I början på veckan skickade Thomas Persson ut en kompis för att kolla vattennivåerna, då fick han kliva ur kanoten för att den gick på grund. Han tycker det är väldigt olyckligt att behöva stänga ner mitt under semestern.

– Det är bättre att stänga än att de paddlar i för lite vatten, för att då riskerar de att köra sönder kanoterna. Det är inte så roligt varken för oss eller dem, säger Thomas Persson, fastighetsskötare på Ljustorps IF.

Det är vanligt att det blir mindre vatten på sommaren, och ibland krävs det att uthyrningen stänger ned.

– Helst vill vi inte behöva räkna med det, men vi är också medvetna om att det brukar bli någon vecka. I år har det inte regnat någonting om man jämför med andra år. Det har varit extremt varmt och torrt, säger Thomas Persson.

Enligt Thomas behöver ån fyllas upp med cirka 1,5 decimeter vatten för att det ska gå att paddla kanot igen, vilket är jättemycket vatten. För att uppnå det krävs det antingen att det regnar konstant i tre till fyra dagar, eller att de släpper på mer vatten vid dämningarna längre upp.

– Det regleras av elbolaget, men de vill inte släppa på mer för då blir de utan vatten. Vi har inte frågat i år, för att vi vet sedan tidigare att de håller på sina vattenresurser. De får inte stänga helt, utan de har ju sitt minimum tapp på 600 liter per sekund, men det är ju ingenting för oss, säger Thomas Persson.

Som tur är har de hittat en temporär lösning, som gör att man kan fortsätta paddla kanot.

– Nästa helg tänker vi eventuellt flytta oss till Deltat istället, om det inte händer något drastiskt med vädret. För att det är mer vatten där. Då måste vi försöka samla ihop sex till åta kanoter och åka dit med dem, säger Thomas.

Enligt meteorologerna ser väderprognosen mer lovande ut nästa vecka, då det kan komma regn nästa helg.

– Vi hoppas verkligen på mer oväder. Det kom lite regn under natten till fredagen, men det var alldeles för lite. Även fast vi erbjuder våra kunder att paddla i Deltat, så är det ju många som vill paddla i ån. Det är en otrolig naturupplevelse, avslutar Thomas Persson med att säga.