Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För många drabbas av vårdskador – det måste finnas en nollvision

Allt för många människor drabbas av vårdskador inom den landstingsstyrda sjukvården. Ansvariga kan inte få fortsätta att "sätta plåster" på en sjukvård som håller på att förblöda. Att anställa stafettläkare är ingen bra lösning på problemet. Nej, sjukvården behöver "tryckförband" i form av förstatligande. Överbeläggningar,långa vårdköer och läkarbrist leder till att patienterna blir utsatta för onödiga risker.

För Plus-kunder: Färre vårdskador i Sverige – men inte i länet: "Oroväckande"

Fortfarande drabbas fler än 100 000 av vårdskador i Sverige varje år. Från mitten av 2015 har kurvan för vårdskador planat ut och andelen snarare gått upp något. Första halvåret 2016 var andelen 7,5 procent jämfört med 6,8 samma period 2015. Det visar journalgranskningen enligt Socialstyrelsen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sommaren 2017 ramlade en fyraårig pojke och bröt armen när han lekte. Barnet fick svåra smärtor i armen och kom in på akuten på sjukhuset där han bor. Ingen röntgen gjordes och pojken skickas hem med en skena på armen. Efter två veckor upptäcker läkare vid ett återbesök på sjukhuset att patientens arm växt ihop fel. Pojken har fortfarande svårt att räta ut armen. Detta är bara ett skräckexempel på den svenska sjukvården.

Som högskattebetalare har vi rätt att få bästa möjliga vård. Det råder stora brister inom den svenska sjukvården och detta måste åtgärdas. Patientsäkerheten måste förbättras. Det måste vara en nollvision för vårdskador.

Anders Eriksson

Läs även:

Jag blir förbannad över politikernas sätt att sko sig på vården

Bättre att pengarna går till vården än andra branscher

Våra äldre vanvårdas – det kanske är läge att ockupera kommunhuset

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel