Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För mycket chefer och hierarki – vårdpersonalen och lokal närhet är nyckeln till framgång

En konsultrapport har utvärderat Region Västernorrlands (RVN) genomförda länsverksamhetsorganisation. Företrädare för den styrande majoriteten och ledande tjänstemän hävdar att rapporten ger underlag för en vidareutveckling av samma organisation.

Generellt – en rapport som kommit till på detta sätt är något av ett beställningsverk i syfte att rädda ansiktet på makthavarna och bevara rådande strukturer. Detta förhållande beror på att regionens politiker och högre tjänstemän och konsultbolag fungerar i en informell symbios. Det framkommer bland annat av att det framhålls att det inte går att finna ett orsakssamband mellan länsklinikernas införande och försämringen i olika delar av verksamheten i RVN. Det är i sak korrekt, men i flera fall är tidssambandet så tydligt att det inte finns någon annan rimlig förklaring.

Utredningen går fel redan från början.

Rapportens övergripande slutsats: Länsverksamheter kommer att vara det mest ändamålsenliga sättet att organisera en majoritet av specialistvården efter.

Denna slutsats saknar övertygande härledning och förefaller vara ett beställningsuppdrag. Motsatt slutsats är mer motiverad.

Utredningen går fel redan från början. Man gör en stor, bitvis ambitiös genomgång och intervjuar en rad chefer på olika nivåer samt facket. Man har inte talat med personalen. Tidsbrist är ingen ursäkt. Resultatet blir en snedvridning. Att ta in medarbetarsynpunkterna först i andra hand medför en olycklig marginalisering av personalens uppfattningar.

Kommunikation mellan olika kliniker och verksamheter sker bäst lokalt. Den viktiga diskussionen sker där, inte mellan länsverksamhetschefer långt från det dagliga arbetet. Detta är en uppenbar nackdel med länsverksamheter.

Min erfarenhet är också att rekrytering sker bättre om den inte är regiongemensam. En bra klinik med medicinskt kompetent ledning, stark sammanhållning och god sjukhusidentitet attraherar ambitiösa och utvecklingsinriktade medarbetare.

Ett viktigt problem som leder till personalflykt och vikarieberoende är att den egna personalens förtroende för landstinget är mycket lågt, lägst i landet vid senaste mätning.

Ett viktigt problem som leder till personalflykt och vikarieberoende är att den egna personalens förtroende för landstinget är mycket lågt, lägst i landet vid senaste mätning. Bristande förtroende urgröper troheten mot egen anställning – man söker sig därifrån – och inställningen förmedlas med automatik till potentiella nya intressenter.

Här uppfattar jag att länsklinikerna ytterligare har försämrat läget. Långt avstånd till en frånvarande chef ökar inte solidariteten med den egna kliniken och därmed anställningen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Rapporten föreslår till och med en tänkbar modell med gruppchefer mellan regionens sjukhusdirektör och länsverksamhetscheferna. Vi behöver inte en ytterligare chefsnivå i RVN:s redan övertunga hierarki! Det vore klokare att platta till organisationen, minska antalet chefsnivåer, avveckla länsklinikerna och införa lokala verksamhetschefer med fullt ansvar för medicinsk ledning, verksamhetsutveckling, personal och budget.

Astrid Lindgren lär ha sagt: När människor med makt slutar att lyssna på folk – då är det dags att byta ut dem.

Jörgen Rutegård,

docent i kirurgi

 

Läs också:

V: Det behövs en lokal sjukhusledning – inte länskliniker

För Plus-kunder:

Rocksén sågar analysen av länskliniker: "Vi har fått ökade kostnader, sjunkande produktion och sämre kvalitet"

Analysen ger grönt ljus till länskliniker – men det krävs en rad förbättringar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel