Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"För regeringens räkning skulle jag vilja uttrycka vår lycka" – Japan omfamnar Ishiguro

I Japan omfamnas årets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro, som vore han japan.

Till skillnad från Haruki Murakami har Ishiguro inte varit någon allmänt känd författare bland japanska läsare, rapporterar Reuters. Fram till nu vill säga. De japanska tidningarna slog upp hans Nobelpris stort och presenterade honom som en författare från Nagasaki som blev brittisk medborgare först som vuxen.

Tidningen Sankei Daily utropade Ishiguro som den tredje infödda japanen som får Nobelpriset, efter Yasunari Kawabata (1968) och Kenzaburo Oe (1994).

Även regeringen uttryckte sin stolthet:

"För regerings räkning skulle jag vilja uttrycka vår lycka över att en etnisk japan...har fått Nobelpriset i litteratur", sade en talesperson för den japanska regeringen.

Kazuo Ishiguro lämnade i själva verket Japan redan som femåring då fadern som var oceanograf hade fått jobb i Storbritannien.

– Jag har alltid sagt, genom min karriär, att även om jag vuxit upp i det här landet... är mycket av mitt sätt att se på världen, och min konstnärliga inriktning, japansk, eftersom jag är uppfostrad av japanska föräldrar som talade japanska, sade han på presskonferensen som Reuters direktsände från Nobelpristagarens trädgård.

Läs också: Ett val för den "Game of thrones"-tittande samtiden