Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För stor byst – förlorar livräntan

En kvinna har fått livränta på grund av en whiplashskada i sex år. Nu dras pengarna in. Försäkringskassans orsak: Hon har för stora bröst.

– Mina bröst har varit stora sedan jag fick dem. Men jag hade inga problem med smärtor innan trafikolyckan, säger hon till Helsingborgs Dagblad (HD).

Kvinnan blev påkörd bakifrån när hon var på väg till sitt jobb och drabbades sedan av smärtor i nacken och axlarna. Hon sjukskrevs och har enligt tidningen fått en så kallad arbetslivsskaderänta. I november kom avslaget – skadan betecknas inte som arbetsskada och därför är hon i fortsättningen endast berättigad sjukersättning på cirka 6 000 kronor. Livräntan på 7 700 kronor förlorar hon.

Försäkringskassans motivering är att hennes smärtor orsakas av stor byst och inte av trafikolyckan. Detta sedan kvinnans läkare skrev att hon skulle kunna bli arbetsför efter en bröstförminskning.

Men samma läkare bedömde i fjol att smärtorna berodde på psykiska orsaker. Då överklagade kvinnan och fick rätt.

Hon tänker överklaga igen.

På Försäkringskassan uppger Britt Inger Ekström, som fattat beslutet, att det som är avgörande vid en medicinsk bedömning beror på vad de medicinska rådgivare säger.

– Så har det varit i det här fallet, säger hon enligt HD.