Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För vem var 2015 bra?

Tre av varandra oberoende källor gör för mig gällande att 2015 har varit ett uselt år. En av dem utbrister: "För vem har det här året varit bra, va? Vem?!"

Förslag? Jag lovar att vidarebefordra alla svar.

I årets första text skrev jag, apropå medier i allmänhet och sociala medier i synnerhet:

"Titta. Lyssna. Tänk. Och snälla sluta dela saker som inte är sanna. Sluta hitta på åsikter åt andra, lyssna på vad de säger i stället. Sluta tro att en statusuppdatering kan ogiltigförklara de sociala mediernas användarvillkor. Medieklimatet kräver att du är smartare än så. Börja vara det."

Hur ser ditt flöde på nätet ut, så här ett år senare? Tycker du att vi har blivit smartare?

Årets andra text, som till viss del handlade om årets första terrordåd i Paris, fokuserade på grupptänkande:

"... människor som tycker likadant bekräftar och förstärker varandras uppfattningar. När liberaler träffas och samtalar blir de än mer liberala. När konservativa träffas och samtalar blir de än mer konservativa. Och så vidare.

En vän sa var lugn, människor med en mer nyanserad världsbild finns, de är fler, det är bara det att de inte hörs. Ja, svarade jag, precis. Och även om de skulle höras så är det ju bara deras likasinnade som lyssnar. De andra väljer andra kanaler. På varsitt håll blir vi allt mer övertygade, allt mer extrema."

Har vi blivit mindre polariserade, så här ett år och ytterligare några terrordåd senare?

När mars kom och det började ljusna kändes det lite bättre en stund. Sedan kom tankar om lång- respektive kortsiktighet och om vad svårt vi har för att tänka framåt:

"Samtiden är en buffé för våra kortsiktiga jag, en snitslad bana mot överkonsumtion, en ständig massage av missbruksbeteende. Livet i vår del av världen handlar sällan om att sträva numera, mer om att försöka hålla emot ett till synes gränslöst utbud som hela tiden pockar på vår uppmärksamhet.

Långsiktighetskunskap kommer att bli nästa stora grej inom utbildningsväsendet. Det måste det bli. Vi måste rusta våra stackars kortsiktiga jag med metoder för att bättre kunna stå emot."

Är klimatöverenskommelsen i Paris ett exempel på att vi i det här fallet faktiskt har kommit en liten bit på vägen? Vi säger så. Annars verkar det ju helt hopplöst detta.

Gott nytt år! (Och dessförinnan god jul, förstås.)

Håkan Norberg

Håkan skriver och filmar. Ibland för att han måste, ofta för att han vill.