Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förälder: Många slänger skolmaten på vegetariska dagen – varför ska ansvariga bestämma vad våra barn tycker om?

Jag har några frågor som jag skulle vilja få besvarade från ansvarig för skolmaten i Sundsvalls kommun.

Varför införa en vegetarisk dag i veckan?

Poängen med lunch i skolan är väl att barnen skall få i sig energi så de orkar koncentrera sig resten av dagen? Resultatet blir tvärtom då de flesta slänger sin lunch då de inte tycker att det är gott, och går således hungriga resten av dagen. Varför skall ni bestämma över vad våra barn tycker om?

Ni vill att barnen skall få i sig nyttig mat, varför serverar ni då Lätta och inte smör/Bregott?

Hur kan det komma sig att det titt som tätt är slut på mat, när barnen kommer och skall äta på Högoms skola?

Tacksam för svar så jag kan förstå hur ni tänker.

Oroad förälder

SVAR DIREKT:

Sundsvalls kommun har sedan mars i fjol nya kostpolitiska riktlinjer som styrmedel för måltiderna inom kommunens kök. Dessa riktlinjer grundas på den befintliga forskning som finns inom måltidsområdet. I riktlinjerna finns bland annat ambitionen att servera mindre mängd kött till förmån för mer grönsaker, rotfrukter, bönor och linser på tallriken.

Generellt behöver vi äta mer grönt och mindre animalier för att värna om såväl hälsa som miljö. Ett steg på vägen för att lyckas med detta är att servera vegetariska måltider en dag i veckan. Måltiderna ska utgå från matgästernas behov och möjlighet till inflytande över de måltider som serveras, genom exempelvis matråd. Därför arbetar man i flera skolor med att ta hjälp av elever när det gäller att prova nya recept, för att få syn på vilka smakkombinationer eleverna gillar.

Gällande måltiderna på Högom skola så har vi vid maximalt fem tillfällen under höstterminen behövt komplettera måltiderna med andra maträtter än de som angivits på menyn, exempel på ett sådant tillfälle, var när fisken tog slut så kompletterades lunchen med köttbullar. Ibland kan vi dock behöva ändra på menyn varvid tillbehör av olika slag kan bli nätt.

Alla elever har under höstterminen haft möjlighet att äta sig mätta vid Högoms skola. Varje dag serveras en komplett salladsbuffé och fyra sorters bröd vara två är ekologiska. Vid några tillfällen om året serveras frukt efter maten.

Eva Nordberg, avdelningschef Sundsvalls Mat & Måltider

Karina Persson, rektor Högom skola

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel