Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldraalliansen: Ånge har bästa ambitionen för grundskolan – Sundsvall sämst i länet

Föräldraalliansen rankar Ånge kommun högt. Ja, faktiskt högst av alla kommuner i länet när det gäller ambitionen för grundskolan.
– Mycket glädjande. Nu är vi där vi ska vara, säger skolchef Kent Ylvesson.

När Föräldraalliansen presenterade sitt årliga grundskoleindex 2016 så var det en mindre lustig läsning för Kent Ylvesson, då utvecklingsledare för skolverksamheten i Ånge kommun.

Av landets 290 kommuner återfanns Ånge först på plats 232. Detta trots att Lärarförbundet nyligen placerat Ånge kommun bland de 100 bästa skolkommunerna i landet.

– Just nu har jag ingen förklaring till hur det kan skilja så mycket när man mäter i stort sett samma saker, kommenterade han då.

För Plus-kunder: Skillnader i skolrankning förbryllar: "Lärarförbundets rankning ger en rättvisare bild"

Ett år senare så visar det sig att de båda rankningarna åter skickar Ånge kommun åt två olika håll.

Lärarförbundet rankar Ånge lägre än i fjol, plats 160, medan man i Föräldraalliansens grundskoleindex får beskrivas som en av årets raketer – från plats 232 till 32.

– Mycket glädjande. Nu är vi där vi ska vara, säger Kent Ylvesson.

Läs också: Ånge utsedd till Medelpads bästa skolkommun – här är hela listan

Enligt Föräldraalliansens hemsida så är deras rankning framtagen på ett sätt som ska visa på kommunernas ambition för grundskolan, vilket man anser sig uppnå genom att väga samman måluppfyllelse, pedagogisk personal, fritidshem samt övriga hälso- och studiefrämjande resurser. Något som i år betyder att Ånge är bäst i länet, medan Sundsvall hamnar i den andra änden av indexet.

Sett över tid så får dock Ånge stryk av både Kramfors och Örnsköldsvik som båda har ett bättre genomsnitt för åren 2006-2017.

Kommunalt grundskoleindex 2017

32 – Ånge (+200)

87 – Kramfors (+34)

117 – Härnösand (-25)

136 – Örnsköldsvik (+16)

144 – Timrå (+48)

194 – Sollefteå (+45)

269 – Sundsvall (-6)

Källa: Föräldraalliansen.nu