Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föråldrade föreställningar om bostadsmarknaden – helhetssyn och blocköverskridande överenskommelser behövs

Annons

Svar på Ingemar Nilssons (S) replik: ”Svanberg duckar för problemen i sina förslag om en bättre bostadsmarknad”.

Ur mitt perspektiv är Ingemar Nilssons fast i föråldrade föreställningar. Här är tre områden där han behöver tänka nytt:

1. Sänkt eller slopad reavinstskatt riskerar att öka klyftorna.

Att sänka reavinstskatten, flyttskatten, behövs för att få igång de flyttkedjor som bostadsmarknaden behöver. Var tredje svensk över 65 år vill ha mindre boyta, men många tvekar att flytta. I Sverige ligger transaktionskostnaden för att flytta runt 20 procent, högt över OECD-snittet på 6 procent. Dessutom trappas reavinstskatten i de flesta länder ner över tid.

2. Att sätta människor i skuld är inte klok politik.

En amorteringskultur är bra – men kombinationen högre ränta, skuldkvotstak och amorteringskrav stänger ute många grupper från bostadsmarknaden, särskilt unga familjer. Här behöver åtgärder vidtas för att öppna stängda dörrar, till exempel undantag för förstagångsköpare.

3. En fortsatt hög byggnadstakt på hyresrätter är viktigast.

Kostsam produktion driver upp hyrorna på nya hyresrätterna till orimliga nivåer. Ambitionen om att bygga oss ur bostadsbristen innebär att de med lägst inkomst förpassas till bostäderna med högst hyra. 

Jag efterlyser en helhetssyn och blocköverskridande överenskommelser om bostadsmarknaden. Att enbart försvåra bostadsköp för mindre köpstarka hushåll bidrar inte till att lösa bostadskrisen utan leder till inlåsningseffekter, minskat byggande och en bostadsmarknad i allt större otakt med arbetsmarknaden.

Marcus Svanberg, vd, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel