Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar anmäler: Förskolebarn utsatt för misshandel och sexuellt övergrepp

Ett förskolebarn ska ha farit mycket illa förra läsåret.
Barnet har berättat för föräldrarna om sexuella övergrepp och misshandel. Till sist klarade inte eleven av att gå till skolan längre.
Trots det gjorde inte skolan någon åtgärdsplan för att eleven skulle komma tillbaka.

Det rör sig om en djupt tragisk situation för barnet.

Ärendet polisanmäldes av både föräldrar och skolan direkt efter att misstankarna väckts, och en anställd blev arbetsbefriad.

Men åklagaren lade enligt skolan ned ärendet i brist på bevis i somras. I det läget valde skolan att låta personen börja på en annan tjänst i höst eftersom inget brott hade kunnat bevisas.

Men föräldrarna har valt att gå vidare med anmälan om misshandel och sexuellt övergrepp som gått till Skolinspektionen respektive Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Ju längre läsåret gick desto sämre mådde det lilla barnet. Hen blev ledsen, nervös, introvert, kände smärtor och fick panikångest. I slutet av terminen kunde hen inte gå till förskolan längre utom när en förälder följde med.

Enligt föräldrarnas skrivelse är polisutredningen nedlagd tills vidare för att barnet inte kunde berätta om vad som hänt på grund av sitt dåliga mående. Nu är barnet tillbaka i skolan men går på samtalsterapi hos psykolog.

Enligt föräldrarna har skolan inte utrett eller tagit tag i de allvarliga skador och problem som barnet drabbats av, de hävdar att skolan brustit i ansvar och skydd.

Skolinspektionen har haft möte med anmälaren, huvudmannen och skolpersonal för att få fram om det varit frågan om en kränkning av barnet.

– Nu har vi skickat mötesprotokoll till berörda och inväntar deras yttranden innan vi tar ställning till om vi ska gå vidare, säger Elina Axelsson, jurist på Skolinspektionen.

Frågan om sexuellt övergrepp utreds av DO.