Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Föräldrar säljer sina barn”

Under ett år har minst 27 människor med albinism dödats i Tanzania. De stympas och kroppsdelarna används i magiska drycker och amuletter.
Bara häromveckan greps en man som försökte sälja sin fru för 22 000 kronor.

– De tror att vi är spöken, att vi inte är mänskliga, säger Josephat Torner, samordnare på Tanzania Albino Society (TAS), till TT.

Han sitter i skydd för den farliga solen bakom TAS lilla kontor i huvudstaden Dar es Salaam. Trots skuggan måste han skydda sin vita hud med dubbelt långarmat, solglasögon och keps.

Kontoret ligger i en mindre byggnad invid ett större sjukhus. Intill uppehåller sig ett stort antal människor med albinism. Många har stora cancertumörer och öppna sår i ansiktet. Få i Tanzania vet hur farliga solens strålar är för en hud utan pigment.

Men solen är långt ifrån albinernas största hot. I Tanzania anses människor med albinism ”inte vara hundra procent mänskliga”, förklarar Torner. Albiner får sällan gå i skolan, då de enligt folktron kan försvinna spårlöst när som helst – därmed är utbildning poänglös. De har ingen arvsrätt. När en familj får ett albinobarn faller den ofta samman, eftersom fäderna inte tror att de själva kan få ett sådant barn. Många barn dödas också vid födseln.

Det är albiners påstådda magiska egenskaper som växt till ett enormt problem – som ett manus till en dålig skräckfilm. Läppar, ögon, öron, genitalier och annat från människor med albinism används av häxdoktorer för att driva ut onda andar. De används också i lyckoamuletter och magiska drycker.

– Att ha ett ben från en albino anses ge tur och rikedom, berättar Torner.

Mördarna kan få över 50 000 kronor för en kropp. Det är en enorm summa i Tanzania, där en vanlig lön motsvarar cirka 300 kronor i månaden.

– Det händer att föräldrar säljer sina barn, säger Torner.

Han är själv uppvuxen i den östra regionen Mwanza, som tillsammans med grannregionen Shinyanga är de hårdast drabbade områdena.

– Rädd? Klart jag har varit rädd många gånger. Men här i Dar es Salaam är det tryggare.

Det magiska tänkandet har ett starkare grepp om befolkningen på landsbygden. Problemen har spillt över Tanzanias västgräns till Burundi. Enligt myndigheterna är det organiserade gäng som mördar och sedan säljer kroppsdelar till medicinmännen i Tanzania. Kvinnor och barn är värst utsatta, eftersom de utgör de lättaste offren.

För bara några dagar sedan dödades en sexårig flicka i Bugongo, 22 mil öster om Burundis huvudstad Bujumbura.

– De tillfångatog henne och högg av hennes armar och mer som de tog med sig, sade en polis efteråt.

I Burundi har regeringen ordnat en skyddad plats för albiner. I Tanzania finns ingen sådan. I stället söker sig alltfler rädda inifrån landet till TAS i Dar es Salaam. TAS försöker belysa problemen och informera men kan inte göra mer.

– Vi har inga pengar, vi råder dem att åka hem igen. Här i Dar finns inga jobb och ingenstans att bo, säger Torner uppgivet.

Varje dag söker människor hjälp i det lilla kontoret.

TT träffar en tonårig pojke som väntar på att få prata med Josephat Torner. Han vill inte säga vad han heter eller vilken by han kommer från. Med sin bästa vän har han rest tvärs över landet för att han ”behöver hjälp”. Hjälp som alltså inte finns, mer än som rådgivning.

– Kunskapen om albinism är mycket dålig. Många skyddar sig inte mot solen, och även om de vet att den är farlig har de inte råd med solkrämerna, säger Torner.

Och trots att cancersjukhuset ligger bara några meter bort från TAS trappa är det få av de väntande albinerna med knytnävsstora tumörer i ansikte och på armar som någonsin går in genom den dörren. De är utfattiga, outbildade och utan jobb.

TAS organiserade i oktober en stor protestmarsch då även president Jakaya Kikwete talade. Ändå dödades en tioårig flicka några timmar senare. Josephat Torner, som arrangerade marschen, är trots allt optimistisk:

– Det var betydelsefullt att presidenten visade sitt engagemang.

I parlamentet sitter också en ledamot med albinism, Al Shaymaa Kway-Geer, för att stärka rättigheterna för Tanzanias albinobefolkning. Hon valdes i april in på en av de tio platser som utses av presidenten.

Torner menar dock att hennes möjligheter att påverka är små. I stället har TAS riktat sitt arbete på att påverka 14–20 folkvalda parlamentsledamöter att hörsamma EU-parlamentets nya förslag till resolution om albinernas rättigheter i Tanzania, samt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

– Vi måste få en lag som skyddar och som stärker våra rättigheter, säger Josephat Torner.