Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändringarna i Sollefteå och Härnösand måste stoppas

Hjärt och Lungsjukas länsförening i Västernorrland har vid årsmötet i Härnösand den 18 mars 2016 enhälligt beslutat att anta nedanstående uttalande:

Landstingets planer på att lägga ned den Medicinska rehabiliteringen i Härnösand och reducera verksamheten inom bland annat ortopedi och akutvård vid Sollefteå sjukhus är djupt oroande.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Stora grupper av människor drabbas mycket negativt om politikerna genomför de aktuella förändringarna. Det är till stor del de sämst ställda invånarna som råkar illa ut om de folkvalda politikerna väljer att inte lyssna på de starka och välgrundade folkliga protesterna.

De aktuella förändringarna i Sollefteå och Härnösand är ett led i den ständigt pågående nedrustningsprocessen som drabbar verksamheter utanför länssjukhuset i Sundsvall. De bristfälliga underlag i form av kostnadsanalyser som presenterats kan starkt ifrågasättas.

En nedläggning av medicinsk rehabilitering i Härnösand innebär en stor kapitalförstörelse och ett svek mot medborgare, patienter och den engagerade personal som arbetar i verksamheten.

Den föreslagna flytten av akutortopedin och reduceringar av den akuta verksamheten innebär att befolkningen i området vid Sollefteå sjukhus i denna del av länet inte längre kommer att ha tillgång till ett fullvärdigt sjukhus. Även med tillgång till en utbyggd ambulansverksamhet kommer en stoppad akut verksamhet vid sjukhuset att skörda människoliv.

För Sollefteå och Kramfors kommuner innebär ett förverkligande av planerna att en redan sargad länsdel får ytterligare problem med att upprätthålla samhällsservicen och inflyttning till kommunen. Vem vill flytta till en kommun där det inte finns ett fungerande akutsjukhus?

HjärtLung i Västernorrland med drygt 2 000 medlemmar kräver att nedläggningen av medicinsk rehab i Härnösand, och neddragningarna vid Sollefteå sjukhus omedelbart stoppas och ogiltigförklaras.

Rolf Eriksson

ordförande Hjärt- och lungsjukas länsförening i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel