Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förare fick solen i ögonen och krockade med cyklist i Birsta – döms för vållande till kroppsskada

En man i 80-årsåldern döms för vållande till kroppsskada efter att han kört på en cyklist.
Enligt domen ska föraren ha blivit bländad av solen då han krockade med cyklisten.

Annons

Händelsen inträffade i början av året i Birsta.

En man gick med cykeln över ett övergångsställe vid en rondell då han blev påkörd av bilen och flög upp på motorhuven och drabbades av en minneslucka.

Cyklisten ska ha fått smärta i knä och huvud, illamående samt blodvite och skrapsår i ansiktet.

Föraren svängde ut ur en rondell utan att förvissa sig om att det kunde ske utan fara för andra trafikanter. Enligt domen ska föraren ha begått gärningen av oaktsamhet.

Vid förhör har föraren uppgett att han fick solen i ögonen då den stod lågt och plötsligt dök upp när han körde ur rondellen.

I trafikförordningen framgår det att en förare har väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just ska gå ut på övergångsstället. En förare som närmar sig en obevakad cykelpassage ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklande som är ute på cykelpassagen.

Därför döms nu föraren till att betala dagsböter för vållande till kroppsskada. Han ska även betala 2000 kronor i skadestånd till den drabbade mannen.