Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättra bredbandet och satsa på järnvägen

Sedan bildandet 1952 har Norrlandsförbundet drivit frågor som rör Norrlands utveckling inom näringsliv, högre utbildning, infrastruktur, kultur, tillväxt och arbetsmarknad. Förbundet arbetar aktivt för att visa Norrland som en i allra högsta grad närande del av Sverige.

Läs också: En felaktig bild av verkligheten målas upp

Aktuella frågor gäller infrastruktur, kommersiell och offentlig service, kompetens- och arbetskraftsförsörjning, kapitalförsörjning och lokal utveckling. Norrland har de mänskliga resurserna och sina naturresurser. Styrkor som skogen, malmen och vattenkraften. De värden som skapas i bygderna måste till olika delar stanna lokalt och regionalt. Norrland måste få en större del av avkastningen från de utvunna naturresurserna.

En särskild utmaning Norrland har att hantera är de långa avstånden. Här krävs tydliga åtgärder för att överbrygga det faktumet. Investeringar i infrastruktur av olika slag, byggande och nyttjande av modern teknik på olika områden behövs. En höjd ambitionsnivå beträffande bredbandsutbyggnaden är något som Norrlandsförbundet starkt betonar. Norrbotniabanan, dubbelspår på nya Ostkustbanan, Norra Stambanan/Atlantbanan och ett tillfredsställande underhåll på samtliga järnvägssträckor i norra Sverige måste sättas före satsningar på höghastighetsbanor.

Tillgång i hela landet till olika servicetjänster tillhör infrastrukturen. Det ger förutsättningar för ett attraktivt Norrland, där människor har försörjning och hög livskvalitet. Statliga bolag och myndigheter måste ges andra ägardirektiv och regleringsbreven måste tydligare uttrycka statens ambition med ansvaret för de delar av samhällsservicen som åvilar staten.

Läs också: Utredning stödjer dubbelspår – ger största godsökningen i hela landet

Norrlandsförbundets styrelse:

Kenneth Nilshem

Vice ordförande

Anita Gustavsson och Anders Öberg

Norrbotten

Malin Ackermann och Lars Westerlund

Västerbotten

Pelle Tjärnlund och Susanne Wallner

Jämtland

Agnetha Alenius Madsen och Hans-Erik Näslund

Västernorrland

Gunnar Olsson och Jenny Breslin

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel