Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättra för kvinnor och flickor på flykt

TV: I klippet ovanför ger ST:s ledarskribent Sofia Mirjamsdotter sin syn på vad Internationella kvinnodagen betyder för henne.

Betydligt färre flickor och kvinnor än pojkar och män kan fly krig och terror för att söka asyl under rådande system. Bland de ensamkommande flyktingbarn Sverige tagit emot i år är 92 procent pojkar och endast åtta procent flickor. Könsobalansen beror på en kombination av att det sexuella våldet gör flyktvägen för farlig för flickor, samt att flickor ofta ses som mindre värda och har mindre ekonomiska medel. Sverige måste förbättra möjligheterna för flickor och kvinnor att söka skydd genom att se över rådande asylregler och lagstiftning. Alla människor ska kunna tillgodoräkna sig sina mänskliga rättigheter på samma villkor.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Resultatet av rådande system är att bland vuxna asylsökande i Sverige är endast 29 procent kvinnor, bland ensamkommande åtta procent. År 2015 har Sverige tagit emot 31 300 pojkar respektive 2 700 flickor. Att Sverige, EU och det internationella samfundet enbart diskuterar flyktingfrågan generellt, utan genusperspektiv i debatten betyder de facto att vi sviker kvinnor och flickor.

Vad händer långsiktigt med länder där en snedvriden migration leder till samhällen med alltför stor könsobalans? I Sverige har vi redan uppnått en könsobalans bland 13–17-åringar som riskerar gå över Kinas. Situationen blir också kritisk för länder där unga män flyr och lämnar äldre, barn och kvinnor kvar.

Det internationella samfundet måste stärka sitt arbete för jämställdhet, för med dagens ojämställdhet ökar riskerna för väpnade konflikter och än större flyktingströmmar.

Så här kan vi förbättra för kvinnor och flickor på flykt:

• Öka säkra och lagliga vägar genom ökat antal kvotflyktingar och humanitära flyktingar, där kvinnor och barn ska ha särskilt prioritet.

• Förenkla för anhöriginvandring, där kvinnor ska få egna uppehållstillstånd - ej knutna till mannen.

• Stärk implementeringen av UNSCR 1325, kvinnor, fred och säkerhet.

• Ökat bistånd, med jämställdhetsfokus, som stärker kvinnor och demokratiutveckling.

• Extra resurser för att motverka sexuella övergrepp och människohandel i flyktingläger och konfliktområden.

• Satsningar på nyanländas integrering, med krav på information om mänskliga rättigheter och jämställdhet.

• Nolltolerans mot beteenden som går emot mänskliga rättigheter eller diskriminerande behandling av kvinnor och flickor baserat på kön.

Medelpads Centerkvinnor och Centerparti genom Britt Hansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel