Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättra utredningsarbetet

Bara 30 procent av de anmälda fall av våld mot kvinnor som sker i nära relationer klaras upp. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) skulle siffran kunna förbättras genom förbättrat utredningsarbete från polisens sida. Uppklaringsprocenten skiljer sig stort åt mellan länen. De län där polisen förhör tillgängliga vittnen i högre grad och ser till att skadorna dokumenteras väl klarar också upp fler brott. Det kan tyckas självklart, så varför arbetar inte alla län på det sättet?

Det är svårt att förstå vilka utredare som inte anser att det är viktigt att få skador dokumenterade eller att förhöra vittnen?

Inte undra på att antalet uppklarade brott är litet. Våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, och mörkertalet tros vara skyhögt. Benägenheten att anmäla brott ökar knappast om inte fler brott klaras upp.