Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättrat läge i brandområdet

Läget i brandområdet är just nu förhållandevis bra. "Från att ha begränsat branden så arbetar vi nu med att släcka brand runt hela området", säger Fredrik Eriksson, pressinformatör vid räddningsstaben i Ramnäs.(TT)

Annons

Enligt honom arbetar nu cirka 350 personer från räddningstjänsten och militären med branden. Arbetet kommer att pågå tills mörkrets inbrott.

– Sedan blir det för farligt, så då går vi in i bevakningsskede, säger han.

Branden har inte spridit sig närmare Norberg under dagen.

– Det finns inget behov av utrymning i nuläget, säger Fredrik Eriksson.

Enligt den senaste uppdateringen från länsstyrelsen har branden lyckats hoppa över sjön Snyten, norr om Ängelsberg. Enligt en karta över spridningen brinner det nu även på den västra sidan om sjön. Branden uppges dock vara under kontroll i området efter det att räddningstjänsten gått in och vattenbombat.

Väderförhållandena beskrivs just nu som gynnsamma, med högre luftfuktighet och svagare vindar. Men brandmännen är förberedda på att förhållandena kan ändras till det sämre igen.

Enligt Erik Bergman, informatör vid räddningsstaben Ramnäs, är brandmännen på plats mycket trötta men byts kontinuerligt ut.

– Vi har fått in folk från Gotland, Stockholm, Sörmland, Dalarna och Uppland men vi kommer att behöva ännu fler, säger han.

All tågtrafik mellan Västerås och Fagersta, Ludvika, Avesta och Krylbo är nu inställd på grund av branden, uppger Trafikverket. På grund av de extrema förhållandena finns ingen ersättningstrafik.

Ytterligare vägsträckor stängs också av. Delar av vägarna 756 och 256 är nu avstängda och sedan i går kväll är även väg 681 samt vägarna 685 och 668 avstänga på vissa sträckor.

Granfjärden i Mälaren kommer att stängas av från klockan 19.00 i kväll för att flygplanen, som ska hjälpa till i släckningsarbetet, ska kunna hämta upp vatten.

Länsstyrelsens i Västmanland uppger att kustbevakning och andra insatsmyndigheter kommer att bevaka så att inga fritidsbåtar och fartyg kommer in i området.

Under morgonen upptog brandområdet en yta på en gånger 1,5 mil, enligt länsstyrelsen i Västmanland. Det är troligtvis den största branden i modern tid, enligt Jan Wisén, enhetschef på MSB.

När TT pratar med statsminister Fredrik Reinfeldt uttrycker han oro över situationen.

– Det är en dramatisk utveckling. Det är den största svenska branden i modern historia och som alltid vid den här typen av händelser får vi känna vår litenhet inför naturens krafter.

Det är viktigt, menar han, att i efterhand utvärdera arbetet kring branden och det faktum att vi inte har egna brandbekämpningsplan i Sverige. Samtidigt menar han att inget av de nordiska länderna, trots stor skogsareal, har köpt in den här typen av släckningskapacitet. Och att Frankrike och Italien nu skickar plan för att hjälpa Sverige tycker han inte är konstigt, då länderna i Europa har en tradition av att hjälpa varandra.

– Sverige har ju omvänt varit på plats i andra länder vid olika naturkatastrofer.

Regeringen har gett SMHI i uppdrag att utvärdera klimatförändringar som förväntas leda till mer vädermässig påverkan, som exempelvis bränder och översvämningar.

– Men nu måste vi först koncentrera oss på att få hjälpen på plats för att säkra liv, släcka branden och hjälpa alla människor i nöd.

Han vill också tacka de många frivilliga som hjälp till under branden.

– Vi måste visa stor uppskattning av alla de frivilliga insatser som gjorts och det fantastiska arbete som görs av professionella just nu, säger han.

I natt omkom en 30-årig man i den våldsamma branden. Enligt Dala-Demokraten var han hemmahörande i Dalarna. En kollega till mannen lyckades ta sig ut ur lågorna, men brännskadades svårt. Han ligger nedsövd på sjukhuset i Linköping och hans tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt.

Timmerbilen som han jobbade i blev på något sätt fast bland lågorna, uppger polisen.

– Vad jag förstår har de blivit överraskade och inringade av eld, säger Ivan Åslund vid polisen i Västmanland.

I går evakuerades runt 1 000 personer från orterna Ängelsberg och Västervåla med omnejd, samt Gammelby.

Tommy Persson är åretruntboende i Västervåla och tvingades lämna sitt hus sent i går eftermiddag.

– Det var rök, totalt med rök, och jag hörde hur det brann uppe i skogen och de vattenbombade ovanför där vi bor, berättar han.

Han är nu i Virsbo, söder om Västervåla, och beskriver sin situation som ett rent helvete. Han vet inte med säkerhet hur läget är med huset.

– Det går inte att beskriva med ord hur det känns. Enligt hörsägen står våra hus kvar men det brinner kring husen och de vattenbombar runt omkring, men ingenting är bekräftat.

Räddningstjänsten ska få förstärkning i form av tre franska och två italienska flygplan som ska sättas in för vattenbombning. Men det kommer att dröja.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppger på sin hemsida att de italienska planen inte kommer att landa i Västerås i kväll. Tidigare kom information ut om att planen var fast i Polen vilket inte heller stämde. Enligt MSB så lyfte planen från Trieste klockan 13 i dag och landar i Köpenhamn vid 22-tiden i kväll. Planen kommer att stå kvar där över natten och sedan påbörja sin resa upp mot Västerås i morgon bitti. Man kan däremot inte garantera att de kommer nå Västerås före klockan 12.00 i morgon.

De franska planen ska landa om ungefär 30 min. Men MSB uppger till SR Ekot att inget av planen kommer att börja vattenbomba i kväll utan tas i bruk först i morgon bitti.

Enligt Bo Andersson, expert på MSB, hade Sverige under 1990-talet åtminstone ett bekämpningsplan av den typ som nu är på väg från Italien och Frankrike. Planet användes vid elva tillfällen och visade sig vara effektivt, men för dyrt.

– Det var svårt att motivera att man ska ha en resurs för extremfall. För utifrån riskbilden så bedömdes det att vi kan klara oss väl så bra med helikoptrar under normala somrar, säger Bo Andersson.

Släckningsarbetet väntas pågå minst en månad.

Mer läsning

Annons