Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbered tiden efter kärnkraften

ST:s liberala ledarsida pläderade i onsdagstidningen för ny kärnkraft. Den illustrerades med en bild på ett demonstrationsplakat där det stod: Utan kärnkraft stannar Sverige. Det fanns en tid när det var sant.

Det var därför jag vid folkomrösningen 1980 stödde vinnande linje två, som utlästes som en ansvarsfull avveckling av kärnkraften. Så mycket var redan investerat i kärnkraften och vårt oljeberoende var så stort att det var nödvändigt att under några decennier behålla denna kraftkälla trots att avfallet är farligt i ofattbara etthundratusen år!

En och annan tycker säkert att det var hyckleri att kalla det för avveckling när nu tio av tolv reaktorer ännu finns kvar. Men nu är de fyra minsta och äldsta reaktorerna verkligen på väg att avvecklas. Och elproducenterna hotar att lägga ner alla om inte effektskatten på kärnkraftsel tas bort.

Fast orsaken till deras ekonomiska problem är en annan. Det handlar om låga elpriser, en följd av energieffektivisering och energibesparing, samt höjda säkerhetskrav. Det sistnämnda är inte minst viktigt. För nog borde vi vara överens om att katastrofer av den typ som inträffade för fem år sen i japanska Fukushima inte ska få inträffa i Sverige.

Där försöker man starta upp kärnkraften igen. Men det går trögt. Det skulle gå minst lika trögt i Sverige om en olycka inträffade här. Men stängningen skulle gå fort. Så basindustrin bör glädjas åt att vi nu är på väg att få andra, mindre sårbara energikällor.

När man talar om effektskatten på kärnkraft glömmer man lätt att också vattenkraften har en sådan skatt. Den är till och med något högre än den för kärnkraftselen. Och ökade säkerhetskrav ställs även här. Se på hur man i Bergeforsen satsat 750 miljoner för att klara extrema vattenflöden. När man gör om måste man i alla fall se till att göra det på ett sätt som inte förändrar konkurrensen mellan energislagen.

Sossar och miljöpartister säger att man nu ansluter sig till de borgerligas energiöverenskommelse från 2009. Det innebär att det är fritt att bygga ny kärnkraft, men ingen gör det eftersom det är på tok för dyrt. Detta även utan gigantiska misslyckanden som finska Olkiluoto 3. Man kan säga att Centern fått rätt mot de övriga borgerliga partierna. Faktum är att det inte någonstans i världen byggs ny kärnkraft på kommersiell grund.

Det är därför inte oproblematiskt att stänga resterande kärnkraft. Men det byggs mycket annan ny kraft. Exempelvis vindkraft i norska Tröndelag. Vi behöver ny överföringskapacitet inom Sverige och från södra Norge. Men till att börja med så bör vi nå politisk enighet om det kloka i att planera för en avveckling av kärnkraften på några decenniers sikt, till förmån för hållbara alternativ.

Det ökar inte minst möjligheten för våra elintensiva basindustrier att få god tillgång till el till rimliga priser. Det har vi alla nytta av.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel