Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbisett teknikämne ska lyftas

Teknik behövs i skolorna.
– Därför har vi samlats till ett teknikseminarium i Ånge, för att ta fram en ny kursplan, berättar Krister Gunnar, tekniklärare vid Minervaskolan.

Annons

Teknik har varit en del i skolan som många gånger har fått stått åt sidan för andra ämnen.

– Många har i stället velat ägna sig åt media, säger Krister Gunnar.

Men för att få en ändring till stånd har Centrum för teknik i skolan (CETIS) fått i uppdrag att utarbeta en ny kursplan för teknik.

I det arbetet har tekniklärare från Västernorrland och Jämtland varit samlade i Ånge för att diskutera framtiden och även att "pröva på" teknik med hjälp av lego.

– Jag satt framför tv:n i lördags och byggde en brevvåg med hjälp av legobitar. Och vågen fungerar perfekt, säger Krister Gunnar.

För de tjugotalet lärare från ett tiotal kommuner i den två länen är det inte svårt att se vikten och nödvändigheten av en teknisk utbildning i skolorna.

– Det är en stor brist på tekniker på arbetsmarknaden. Numer är det svårt att komma in på verkstadsutbildningar. Och för företag är det nästan omöjligt att få tag på ingenjörer. Så här ligger framtiden för dagens ungdomar. Teknik är inte bara stora projekt. Teknik är också att kunna serva sin egen cykel, menar Krister Gunnar.